Naturbilder .. i naturens skafferi.

 

Fjällsyra är både gott och C-vitaminrikt men innehåller också oxalsyra som är giftigt om man äter för mycket. Men några blad går bra. När vi var små brukade vi äta av de små bladen, de smakade syrligt, lite som rabarber.

 

En fågelunge sitter och gungar på Ängssyrans blomstjälk.

 

Kvanne kan användas på olika vis. Recept finns på Google.

 

Rostade Kvannefrön. Jag har provat att använda dem som krydda till älgkött och i matbröd. Frän smak.

 

Kvanneknoppar är ljuvligt gott att steka tillsammans med renskav och matlagningsgrädde.

 

Blåbärsblommor är söta och goda.

 

Blåbär är godast att äta färska i skogen men kan användas till sylt och saft eller djupfrysas. Förr torkades de för att ha till vinterns blåbärssoppa.

 

Blåa blåbär

 

Svarta blåbär

 

Hjortronblomma besöks av en pollinerare

 

En nyfödd hjortronkart. Bladen är skäggiga när karten är små…..

 

…men när bären är mogna har skägget försvunnit

 

Mogna hjortron är C-vitaminrika och väldigt goda.

 

När man så har plockat hjortron kanske man vill ha fil att tillsammans med bären. Då får man plocka blad av tätört och lägga i mjölk, då bildas fil.

 

Av Älggräs kan man göra saft. 50 klasar, 2 citroner, 60 g Citronsyra 2 kg socker, 2 Kanelstänger. 2 l Vatten. Ner med allt i ett krus och rör om, på med lock. Ska stå kallt i en vecka, röras om varje dag. Sen sila och drick.

 

Och fisken inte att förglömma. Här har Bernhard Karlsson fotat en storfiskare. Fisk är bra mat.

Bildkälla Sobb

 

Synd att kaffebusken inte växer i skogen….jag får börja med te, det går att göra av många av skogens blad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.