Naturbilder .. Traktorparad

 

En Fendt i morgonrusningen på väg 45.

Foto Jocke

 

Anders Magnusson Grannäs med sin traktor  ( Grålle?)

Bildkälla Sobb

 

Massey Fergusson årsmodell 1960,  S och M Gustavsson

Storumans kommuns fotoarkiv

 

Massey Fergusson  130  ” Barnmodell”

Bildkälla Sobb

 

I Bockträsk hade man en traktor som de kallade Tjorren med bra air condition.

Bildkälla Sobb

 

Bandtraktor

Storumans kommuns fotoarkiv

 

Hemmansägare Albert Winka Gardvik Tärna drabbades av Gardsjöns reglering. Han förlorade mangårdsbyggnaden men fick ha kvar det mesta av åkerjorden. Den kom dock mycket olägligt till. Sjön tog nämligen även vägen till Winkas ägor. Återstod bara förbindelsen över sjön. Winka tillverkade en stor flotte och med en motorbåt kunde han dra det med hö lastade ekipaget från halvön och över sjön till lämplig väg för vidare färd hem. Källa VK 1a oktober 1964.

Storumans kommuns fotoarkiv. / Fotograf Harald Eriksson

 

Valtra 140 hk  med 4 skärig plog året var 2014

 

Fendt 724  240 hk med 18 m3 Olby tunna år 2014

 

Ha det bra! Vi hörs!

 

4 kommentarer

 1. Sture Lindgren

  Bilden med källa Sobb visar en av de relativt vanliga EPA-traktorer som skapades efter andra världskriget då det var ont om traktorer. De byggdes om av uttjänta lastbilar och just denna verkar ha fått gummibakhjulen utbytta mod hjul av stål med räfflor för bättre dragkraft. Andra dragare under den här tiden var Jeppar dvs. fyrhjulsdrivna fordon av Jeep-typ.

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Sture! Tusen tack för den uttömmande upplysningen. Den ser onekligen speciell ut. Jag ska sätta in en bild på den igen och hänvisa till din kommentar. Tack Igen!

 2. Ro.Li.

  Hej Irene! Bandtraktorn på vinterbilden med huggarkojorna är nog en Cletrac (Cleveland Tractor). Den började komma här i norr på 50-talet som dragare i skogsbruket i stället för hästen. Det var liksom med hästen handlastning som gällde med denna maskin. Därför blev den bara en kort parentes i skogsbruket då andra maskintillverkare, som t.ex. Bamse, utvecklat traktorer med hydraulkranar med grip som tog över marknaden……Men i alla fall så hade Knut Stenlund i Lomsele en Cletrac som han skämtsamt kallade för ”Klättertraktor”, en liten lustighet med avseende på det amerikanska namnet……Albert Winka synes vara en annan finurlig och äventyrlig person. Gardsjöns äventyrligaste sjöfarare! Fantastiskt rolig bild. Hej då!

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Roger! Tusen tack för din intressanta kommentar! Jag ska lägga ut en ny bild på den och hänvisa tillbaka till kommentaren. Kul med Knut Stenlunds namn ” Klättertraktorn”!
   Vi Höres!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.