Naturbilder .. Biellojaure

Övre bilden kommer från Västerbottens museum/ foto Gustav Lundgren.   Utsikt över Biellojaure.

Biellojaure är en fjällägenhet inom Sorsele kommun.Den ligger inom Vindelfjällen Natura 2000-område. Sjön ligger på 575,1 m ö.h.

Det finns mycket intressant att läsa om man googlar på Biellojaure bl.a. om Svensk Fjällrasavel där finns kon 12 Bella, en Biellojaureko som 1996 fanns hos Alf Sjödén Klitten Älvdalen. Färäldrarna till Arne startade fjälllägenheten 1925 och den fanns kvar till 1995 då de sista djuren såldes. För det mesta fanns det 6 kor där.

 

Arne Eriksson med sin mor Edit . Arne växte upp med 9 syskon i Biellojaure, han gick 6 år i skola i Ammarnäs ca 4 mil bort.

Bildkälla Sobb / fotograf Rickard Renman

 

Amanda Hansson

Vbm / Fotograf Robert Lundgren.

 

Den här pojken född 1912 var Gustav Broman var först gift med Helga Grundström Ammarnäs men som änkling gifte han sig med Signe Eriksson från Biellojaure. De flyttade till Göteborg.

Vbm/ Harald Österberg

 

Biellojaure fjälllägenhet fotad 1920 av Hilmer Zetterberg.

Vbm/ Hilmer  Zetterberg

 

Har ni något intressant att berätta så skicka gärna in en kommentar.  M.v.h. Irene

4 kommentarer

  1. Ro.Li.

    Hej Irene! Biellojaure …..väcker känns det som ljuva minnen för självplågeriets vänner. Var det inte där som den beryktade Paltmarschen hade sin startpunkt för färden i obanad terräng till Ammarnäs?

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Roger! Jo en del smärtsamma minnen dyker upp när man hör namnet Biellojaure och ser bild på backen där vi startade färden mot Ammarnäs. Utrustningen var nog inte den bästa i paltmarschens begynnelse. Jag minns att jag hade seglarstövlar det första året jag tog mig igenom prövningen. Nylonstrumpor mot skavsår och liniment och salttabletter hörde till den mest populära utrustningen. Många som ställde upp i den 38 km långa marschen hade aldrig tränat vilket medförde krampande vader och haltande målgångar. Men roligt hade vi och alla ville berätta sin version under paltmiddan och den efterföljande dansen. Vore kul om flera skickade in sina minnen från Paltmarschen.

      • Ro.Li.

        Tack för svaret Irene! Jag har en ny fråga därför att jag har en fjällkarta från 1989 som visar att närmaste väg till Biellojaure slutar vid sydvästra delen av sjön, långt ifrån byn och starten. Hur tog ni er dit?

        • Irene Grundström (inläggsförfattare)

          Hej igen! Jo svaret är att vi åkte med fjällflyg från Ammarnäs på morron innan start. På den tiden fanns det två sjöflygplan stationerade i Ammarnäs. Men en del deltagare åkte med båt över Biellojaure och dessutom fanns det hurtbullar som gick till Biellojaure från Tjulträsk dagen innan tävlingen och hyrde en stuga av familjen Eriksson. Fantastiska minnen från svunnen tid! Tack för din kommentar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.