Naturbilder.. långt på lätta fötter.

 

AMMARNÄSTJEJER PÅ FJÄLLSPRINGTUR MED LÄTT PACKNING.

Här får vi en inblick i Sara Grundströms och Jenny Sjöströms springtur i de vackra Ammarnäsfjällen. De startade från Dårraudden vid Tjulträskets södra strand.

Sara har stannat på en höjd och spanar ut över fjällryggarna för att se var nästa delmål finns. På Saras högra sida ser vi sjön Sköron.

 

Hon pekar ut riktningen…..det ser onekligen härligt ut. Att hålla sig på höjderna innebär att man slipper videsnåren nere i dalarna.

 

En stuga som de passerade vid Gengeljaure.

 

Uppe på kalfjället dök några betande renar upp.

 

Jenny på väg mot högre terräng på lätta fötter. De här två tjejerna har varit ute och sprungit många mil i fjällen.

 

En underbart vacker vy mot sjön Vyöramjaure.

 

En blomsterrabatt på fjällsidan. Fetknopp med sina gula stjärnor växer i lätt fuktig mark.

 

På vägen tillbaka mot Ammarnäs passade de på att njuta av utsikten från Lill Aigert. Stor Aigerts brant syns till vänster och rakt fram syns Solåive och övriga Ammarfjällsmassivet.

 

Det var inom det här området som Sara och Jenny gjorde sin 2-dagars utflykt.

 

Stort tack till Sara och Jenny för att vi fick följa med på er springtur på lite avstånd.

………………………………………………………………………………………………………

 

 

Att springa i fjällvärlden med lätt packning har blivit populärt och också möjligt, eftersom det upprättats fina leder med övernattningsmöjlighet och att det finns mat att köpa i stugorna. Det är visserligen inte något nytt men har nog legat nere under en längre period.

Samerna färdades långa sträckor med torrkött, kaffeost,” mjukkakun” och kaffe i sina säckar. De behövde inga tält och liggunderlag med sig. Det fanns kåtor byggda här och var med jämna mellanrum. I kåtan bäddades det med björkris eller ”klingerris.”.  Att de sprang var kanske inte så vanligt men de var duktiga att gå och vana sen barnsben så det gick säkert undan om det behövdes.

Israel Jonsson är en same som det berättats om. Han kunde färdas miltals utan att behöva stanna och övernatta. Han lär ha färdats från Vallnäs vid Hemfjäll till Vindelkrokens sameviste i ett enda svep. En sträcka på ca 8,5 mil.

 

Bildkälla Sobb

 

4 kommentarer

 1. Carita

  Hej.
  Följer din blogg med nöje och inlevelse.
  minnen som lever upp sedan barnsben.
  Detta då med Sigvard J och Israel som övernattare / härbärge i krontorpet Talludden. Huset ligger vid Ajaursjön , ca 150 m.
  Där har mäng fisk tillgodosett mat hos flertal ” gäster ” samt ” husbonfolke med.
  Utan ström har man vart med om mat som konserverat kött , fisk i olika valörer , och syltefläsk , ( om än inte för min del)
  Det foto du sände på grav Sigvard Jonsson väldigt vacker , vart finns den ?
  såg även dödsannons Jörgen Jonsson, undrar om det är en av sönerna ?
  Ha det gott! / Carita

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Carita! Vad roligt att du följer bloggen, tack för det! Så bra att du berättar var torpet ligger. Det ska bli spännande att forska om vilken renflyttningsväg de följde från fjällen och neråt vinterbeteslandet. Vilken insats din mormor gjorde som tog hand om gästerna från fjällen. Det måste ha varit tacksamt att få komma fram till henne och få äta av den goda maten. Sigvard Jonssons vackra gravvård finns på den fina kyrkogården i Ammarnäs där gravarna är omgivna av blåbärsris och blommor under björkarna. Jörgen var deras äldste son.
   Ha det bra Carita och tack för att du hör av dig. Irene

   • Carita

    Hej igen.

    Önskar ta del av det du skriver om färdväg med deras renar .
    Tack för info om vart graven ligger , kanske nåt tillfälle kommer att åka dit. Jag berättar för min familj och visar de foton du sänt om de samer som jag nämner om. De har gjort starka avtryck hos mig .
    Att efter så många år få till sig foton från dig helt fantastisk.
    Även lite annat som påminner om min barndom. Ex ” hjälpa med slipsten. ” Jag kommer att göra foton av samerna som får sin plats i krontorpet Talludden. Tack / Carita

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

     Hej Carita…jo vi ska hålla kontakt med det vi kan luska fram från förr. Det känns inspirerande att någon är intresserad.
     Vi hörs! Tack/ Irene

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.