Naturbilder ..Vitnjul uppefter Vindelvaggileden.

 

Visar några bilder på byggnaderna i Vitnjul  efter den vackra leden uppefter Vindelån  Ca 17 km från Höbäcken där bilvägen tar slut

Samtliga bilder är tagna av Inger Grundström och de flesta av uppgifterna är tagna ur Tomas Staafjord och Sam Hedmans bok ” Fjällvandra i Vindelfjällen.

 

Den östra stugan i Vitnjul har Ammarnäs Kulturbygg timrat upp. På andra sidan ån ser vi fjället  Ruepsgajssie  1304 m.ö.h.  t.v. och Sliruotjåhkka 1086 m.ö.h.  t.h. Det finns en hängbro över forsen en bit väster om stugorna och där kan man ta sig upp efter Slieruokbäcken till en sjö på 1015 m.ö.h.  mellan bergen och därifrån välja vilket fjäll man vill bestiga.

Den här stugan är uppförd på samma plats som där den gamla stugan fanns som Norgefararna använde. Den var byggd 1893. Den här stugan är låst så nyckel behöver hyras i Ammarnäs.

 

Stallet vid östra stugan  renoverades första gången 1978 och är det stall där Norgefararna stallade sina hästar över natten på väg till eller från Krokstrand eller Mo i Rana i Norge på sina resor för att skaffa förnödenheter innan några vägar fanns till Ammarnäs.

 

Den västra stugan är öppen för alla besökare. Den har 4 bäddar.

 

 

Västra stugans uthus och dass

 

 

200 m öster om östra stugan och 20 meter upp i backen finns den här jordkojan som Lennart i Ammarnäs Kulturbygg uppfört efter utgrävning och forskning om hur den sett ut i sitt ursprungliga skick. Jordkojan användes av Strömgrenarna när de  snarade ripa i trakten omkring Vitnjul och Framakselet.

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. Ro.Li.

    Hej Irene! Namnet Vitnjul, är det en sammansättning av orden vit och njul eller? Har det nånting med snö att göra som betydelse och uttalar man det som det stavas?

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Roger! Nu gav du mig jobb. Jag har sökt efter information om vad Vitnjul betyder men inte lyckats hitta något. Vi uttalar ju namnet som Vidnjel, det är det namn jag har hört sedan jag var liten. Vi får lämna frågan öppen och hoppas på att någon läsare har någon information. Det går ju att gissa på alla möjliga varianter men det brukar inte vara så lyckat för då försvinner grundbetydelsen. Kul att du ställde frågan vi får hoppas att någon vet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.