Naturbilder .. Mer Gimegolts

 

Att besöka Gimegolts var en mäktig upplevelse. Att försöka berätta storheten med bilder är inte helt lätt och ger inte rättvisa åt helheten. Det finns mycket att se, så den 1,5 km korta färden kan ta flera timmar i anspråk särskilt om man får trevligt sällskap som är lika intresserade av natur som man själv är.

Först mötte vi en familj från Tyskland med två småbarn, den ena åkte i bärsele och den andra höll mamma hårt i handen. Området är inte barnvänligt och beträds på egen risk. Det finns inga räcken vid stupen. Det gäller att ta eget ansvar.

 

Det ska bli spännande att se Rogers bilder….han var modigare och vågade sig närmare kanten i sina fotoförsök.

 

Då var det säkrare att fota höstfärgerna på den fasta berggrunden. På de kala klipporna kan man se inlandsisens riktning i de räfflor som den skrapat fram.

 

 

Det har byggts 2 rejäla broar där stigen korsade raviner och en rejäl rastplats med vindskydd och där finns grova rep för säkerheten.

 

 

 

Gimegolts är ett naturreservat i Sorsele kommun i Västerbotten. Området är naturskyddat sedan 1995 och är 19 hektar stort. Reservatet omfattar en trång ravin som bildades av en isälv under istiden. I reservatet finns en liten tjärn omgiven av 25 meter höga klippväggar och i botten av ravinen finns myrar. Källa: Wikipedia

Att reservatet är välbesökt syns på den nötta stigen.

 

Snart hann vi upp de här två killarna från Skellefteå och Byske. Av deras kameror att döma så var de vana fotografer, vilket vi också fick bekräftat när vi kom hem och googlade på deras namn.

 

Torbjörn Lilja / Naturfotograferna säger en hel del. Han har vunnit många priser för sina foton och beskrivs tillhöra Sverige-eliten när det gäller naturfotografering. Hans bilder visas på Instagram för er som hittar dit.

 

 

Sven Ershammar Skellefteå torde inte ligga långt efter. Fina kameror hade de och var imponerade av Gimegolts.

 

Två verkligt trevliga herrar som vi hade turen att få umgås med under dagen.

 

 

 

 

 

Torbjörn och Roger i samtal 25 meter ovanför vattenytan vid tjärnen som ligger på 385 m.ö.h. ca 3 km från väg 45.

 

 

Jag fotar Sven som fotar Torbjörn som fotar något nere vid tjärnen.  Bäcken från tjärnen rinner så småningom ner till Gargån. Den heter Hällbäcken, vilket får mig att tänka på att det material som isälven spolade bort från kursun i Gimegolts har ju forslats söderöver i bäckens riktning och gör mig nyfiken på hur det ser ut neröver Hällbäcken. Där finns nya äventyr att utforska.

 

” Iren hittar ren renlav ”….enligt Torbjörn. Jag påstod att renlaven var så otroligt ren, den brukar annars vara full av barr och skräp. Den är väl skyddad på en klipphylla halvvägs ner mot vattnet. Inom reservatet är det förbjudet att plocka levande växter.

 

Jag har inte än fått reda på om det är tillåtet att fiska här med Sorselefiskets kort. Avvaktar med det tills imorgon när jag ska kontakta Johan A Lindberg igen. Han var ute i skogen idag men lovade kolla upp det tills imorgon. Jag frågade honom om varför det inte fanns några skyltar ute vid grusvägen, han sa att de försvunnit men det är nya på gång. Tack till honom för trevligt bemötande och tack till Länsstyrelsen för inrättat reservat som sköts utmärkt.

 

 

Samma bild först som sist. Det var svårt att slita sig från det här underbara stället. Tänk att sitta här en Augustikväll och se månens spegling i vattnet och kanske höra Berguvens hoande.

 

Men det vore inte lätt att ta sig dit och därifrån i mörkret. Man får nämligen inte tälta här. Nätterna får nog vara Lodjurens tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.