Naturbilder .. Fågel eller fisk?

 

Fiskarna i Gimegolts kan simma lugnt såvida ingen Fiskgjuse håller till där. Tjärnen är inte upplåten till fiske.

 

 

Roger hade varken tänkt bada eller fiska. Han håller på att mäta vattendjupet med en granruska. – Minst 3 meter blev utlåtandet

 

Och hur de än vred och vände kamerorna och kikade och lockade så kom ingen Lavskrika fram.

 

 

Inte ens när Torbjörn fick något napp…

 

Så här ser de ut i alla fall. De är trevligast att träffa på i skogen

 

 

 

Men betydligt lättare att fota genom köksfönstret

 

 

Drömmen är ju att få sitta vid elden i timmerskogen och höra hur Lavskrikorna visslar lite försiktigt i en gran bredvid. Då ska man ha falukorv med sig eller bröd…..då kan de komma väldigt nära för att få en bit mat, till och med ta ur handen.

Foto L G

Idag ringde jag och pratade med Hansi Karlsson som är född och uppvuxen i Tallberg vid västra Loitoträsket. Han är en mycket skicklig dragspelare och utbildad hovslagare. En mysig person som glatt berättade vad han visste om Gimegolts och de erfarenheter hans far hade av området som han hade arrenderat fram till 1963 då Domänverket inrättade ett reservat på platsen.

Bland annat så fanns här en Berguv. Pappa Arvid hade klättrat upp för att se var den hade sitt rede och när han tittade upp över klippkanten så satt Berguven så nära att Arvid höll på att ramla ner av överraskningen. Han hade också berättat för Hansi att det hade hänt att någon ren ramlat ner för stupet och att han då kontaktat konstapel Berglund om den saken. Hansi berättade också att det varit många besökare vid Gimegolts i sommar och förra sommaren.

 

Jag har även pratat med en vän som kan mycket om hur Gimegolts kan ha bildats men det är omöjligt att skriva ner allt i bloggen så jag hänvisar till Google.

 

Det var som synes svårt för oss att avsluta från det här spännande stället men vi måste väl. När vi var på väg hemåt träffade vi den här glade guiden som hade bott i trakten i 32 år. Det hade varit trevligt att få höra allt han visste om stället, men han behövde ju få ta han om sina gäster som hade betalat för informationen

Fick veta i efterhand att guiden heter Jens Clausen. Han bor i Kallbo efter malmvägen mellan Tallås och Innervik i Arjeplogs kommun. Han jobbar med tillverkning av knivar, pilbågar, kosor och har slädhundar. Dessutom guidar han turister ibland. Han lär ha en Facebooksida där han lägger ut sitt vildmarksliv.

 

 

 

 

Och än en gång tack till Johan A Lindberg på länsstyrelsen för det mycket vänliga bemötandet och all information.

 

Hansi berättade att det finns en likadan kursu men mindre, där Hällbäcken rinner ut i Gargån. Det blir nog nästa sommars projekt att utforska den. Tack Sven och Torbjörn för att ni hört av er sen vi skiljdes. Jag har skaffat Instagram för att få  följa Torbjörns bildvisning. Kommentar till Torbjörn från Roger finns vid förra inlägget.

Ha det så bra alla läsare….hoppas vi inte tröttat ut er med Gimegolts. Vi hörs. P.s. Den långhåriga bruden på bilden längst upp kikar på Fiskgjusar uppe på Bissasliden i Ammarnäs. De hade sin boplats där under 70-talet. d.s.

4 kommentarer

  1. Gunnar F.

    Gimegolts verkar helt klart vara värt ett besök!
    Fint reportage om ett fint ställe, tack för infon om att det fanns, jag hade inte en aning om detta naturreservat ’nästgårds’. 👍

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej Gunnar. Kul att höra ifrån dig igen. Jo konstigt nog så har inte jag heller varit till Gimegolts tidigare fast jag bor ännu närmare än du. Tack för din kommentar. Irene

  2. Judy

    Happy October Irene! Pretty long-haired gal in the top picture. Beautiful place to visit and a nice surprise to come across two gentlemen photographers. Hi to Roger! He took some great pictures and thank him so much for sharing them. Gimegolt’s would be a good place to sit on the rocks and have a picnic. Have a wonderful weekend! Hugs from Canada!

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hallo Judy! We talked about you when we were in Gimegolts..we sad …here should Judy and Gary have been. Because we thought that you would like the old rugged trees. It would be nice to have you here. Hugs to you and Gary. Take care!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.