Naturbilder .. Miljondrivningen 1905

Övre bilden Västerbottens museums fotoarkiv. Inlånade av Elsa Persson Gunnarn. Fotoägare Gustav Persson Gunnarn.

 

Utdrag ur Wikipedias text om Miljondrivningarna:  Miljondrivningarna eller miljonstämplingarna var ovanligt stora upplåtelser av avverkningsrätter – omfattande omkring en miljon träd vardera – som gjordes i Norrbottens och Västerbottens län i slutet av 1800-talet.

Upplåtelserna skedde från de kronoparker som bildades i och med avvittringen och köparna var såväl privatpersoner som aktiebolag. En stor utstämpling gjordes i Stensele socken 1896. Avverkningsrätten löpte på ett tiotal år. I Stensele skedde stämplingen inom ett mer än fyra mil långt område från Gardejaure ( i Lycksele socken) till Övre Gunnarsjön norr om Storuman.

De träd som stämplades var minst 12 tum (ca 30 cm) i brösthöjdsdiameter. Efter avverkningen skulle virket flottas från sjön Lumsen ned till Blåviksjön, i Juktån och i Gunnarbäcken samt vidare på Umeälven.

Hela miljonstämplingen såldes på auktion i Lycksele, en representant från Gideå & Husums Ab ropade in hela stämplingen för 2,2 miljoner kr. En van timmerdrivare från Östmarks socken i Värmland Per Olsson tog på sig det praktiska ansvaret för projektet. Avverkning och framkörning utfördes sedan av underentreprenörer, bland andra bröderna August och Axel Persson (värmlänningar). Axel Persson bosatte sig senare i Gunnarn. Per Olsson flyttade till Lycksele som en välbärgad man. Skogsarbetarna kom i stor utsträckning från Ångermanland men även från Värmland, Småland och Norge. Avverkningarna pågick ifrån slutet av oktober till slutet av April. Vintern 1905 avslutades den avverkningen.

 

Skogskojor och stall för arbetare i Gunnarn vid den så kallade miljondrivningen

 

Enligt uppgift så hade de inga barkspadar utan träden barkades med yxa så långt de nådde.

 

Här kommer inspektorerna tror jag

 

 

 

Så många hästar de hade lyckats samla ihop …det måste ha varit en stor arbetsplats

 

 

Skogsarbetarekojans kök innan tiden med kockorna började.

Alla skulle laga sin egen mat över den öppna elden

 

Den här bilden är från 1920-talet fotad av Hildur Backman

Storumans kommuns fotoarkiv/ fotograf Hildur Backman

 

Bilderna i övrigt är nerladdade från olika bildbanker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.