Naturbilder .. Självhushåll… en svunnen tid.

BILDEN OVAN…någon i Tväråträsk kokar saft av bär. Om jag inte misstar mig är det en av systrarna Essebro. Bildkälla Sorsele bildbank / foto Allan Beimo.

 

Vi är väl ändå några kvar som minns när nästan varenda familj i byarna hade små jordbruk och var i stort sett självförsörjande när det gällde mat.

Några kor var stommen i jordbruken. Från kon fick man mjölk, fil, ost och kött. Hudarna användes åtminstone i äldre tider till skor bl.a.

Bildkälla Sobb / foto okänd            Bilden är troligen från Gargnäs.

 

Här en bild från fäbodarna i Bjärdakken ( nu en by vid Ammarnäsvägen på södra sidan Vindelälven). Bjärdakkens fäbodar ägdes av bl. a. Sorsénarna i Forsnäs på andra sidan älven. På våren forslades djuren över på en flotte eftersom vattnet var kallt. Men på hösten fick de simma tillbaka själva.

Bildkälla Sobb / foto okänd

 

Hade man kor så behövde man en häst i slåtterarbetet men på vårsommaren kunde hästarna få lite ledigt i väntan på skördemånaden. Då släppte man iväg hästarna till fjällsemester då de sprang lösa i flock och betade.

Att de kunde vara till förtret för en del av de som vistades i fjällen var inte så konstigt. Var man det minsta rädd för hästar så var det jobbigt när en hel flock hästar kom springandes på kalfjället och man inte hade någonstans att ta vägen. Hästarna var nyfikna när de såg människor, de ville väl se om det var husbonden som kom. Bilden är från Forsnäs inför hästsläppet.

Bildkälla Sobb / foto okänd.

 

Den här hästen passade på att få lite myggrök innan den gav sig iväg ut på fjället.

Bildkälla Sobb / foto Allan Beimo

 

Några hönor och en tupp skulle naturligtvis finnas på gården. På bilden Ossian och Edit Backman. ( Tack Gudrun).

Bildkälla Sobb / foto okänd.

 

Grisen var oumbärlig, den åt villigt upp allt matavfall från hushållet och bidrog själv med julskinka och fläsk.

Bildkälla Sobb / foto Efraim Fjellström.

 

Nutida getter som bodde i Sputen uppefter Tjulträskvägen i Ammarnäs för någon sommar sedan.

 

Nio får hann jag räkna till utan att somna. Bildern kommer från Fälla i Ammarnäs.

 

Bär fanns och finns i skogen till sylt och saft.

 

Skogen bjöd inte bara på bär. Småviltsjakten och älgjakten bidrog med viltkött. Till och med barnen kunde gillra skogsfågel. Här är det Efraim Fjellströms barn som kånkar hem med en tjädertupp.

Bildkälla Sobb / foto E F.   Barnens skor och kläder är med säkerhet tillverkade av gårdens ull och hudar. De vävda skobanden höll undan snön från kängskorna.

 

Barn och djur hade ett fint förhållande till varandra och djuren fanns alltid  i närheten.

Bildkälla Sobb / foto Allan Beimo..

 

Fiske var en grundsten i självhushållet. Det har nog räddat många liv under svåra år när skörden slog fel. Det här är Efraim Fjellströms far.

Bildkälla Sobb / foto Efraim Fjällström (predikant och bonde i Åbacka).

 

Att äga en renhjord torde väl ha varit ett fantastiskt sätt att vara självförsörjande. Behövde de någon omväxling till vad renen bidrog med i matväg så kunde de byta till sig vad de ville ha. Renkött var gott till omväxling på bondgårdarna som i utbyte kunde erbjuda framförallt smör som var åtråvärt.

Bildkälla Sobb / foto okänd.  Fotot inlämnat av Margareta Eriksson så jag kan tro att bilden är från Grannäs.

 

Tänk så fort den här fina tiden med självhushållning rann oss ur händerna. Vad hände…varför blev det så?

Nu är ladugårdarna borta och ängarna har växt igen, en del har planterats skog på. Det är inte bara rennäringen som blivit undanträngda av staten. Småjordbruken blev kvävda av alla regler och bestämmelser som kom genom inträdet i Eu. Det fanns de som höll ut länge men var tvungna att ge sig till slut. Tänk så värdefullt det hade varit om det funnits kvar några småjordbruk här och var i byarna och rennäringen fått leva kvar utan inskränkningar.

 

Kom gärna med kommentarer! Ni behöver inte alls tycka som jag. Ha en bra söndagskväll och vecka! Vi hörs!

 

2 kommentarer

  1. Ro.Li.

    Hej Irene! En renässans för självhushållningen tycks dock stå för dörren. I alla fall om de succe´ program som går på Tv numera får genomslag i folks undermedvetna. Jag tänker då på danske Frank och hans familj i ”Hundra procent bonde” och Brita och Kalle Zackari Wahlström i ”Hjälp, vi har köpt en bondgård”. Ja nannting e på gång i alla fall……En annan sak som jag noterade i bloggen din som var lite roligt var den där hästen som hade koskälla och stod i myröken. Han om nån hade väl fattat galoppen?

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Ha ha, ja det har du rätt i med hästen! Jo jag ser att folk börjar dra sig ut på landsbygden och försöker bli mer självförsörjande. Mycket glädjande, men synd bara att så mycket har hunnit förfalla och förstöras. Det hade varit lättare om det hade fått flyta på hela tiden. Men det är mycket arbete också så att man ska väl inte begära att andra ska ”taxch” om man inte själv gör det.
      Tusen tack för den trevliga kommentaren!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.