Naturbilder .. Otto och Matilda

Bilden ovan:  Det timrade huset i Harrudden som Otto Och Matilda flyttade till 1936.

Matilda Grundström f. Sorsén 1874 09 11 och Frans Otto Grundström f. 1872 09 11 farmor och farfar till mig och mina syskon. Mormor och morfar till alla de andra barnbarnen.

Bildkälla Västerbottens museum / foto Göte Haglund.

 

Otto Grundström vid huset i Harrudden

Bildkälla Vbm / foto G H

Här står de vid huset i Harrudden som byggdes klart 1936.  Fotot troligen taget 1937 – 40.

Bildkälla Vbm / foto G H

Huset i Nabbnäs där de bodde när de var nygifta 1901 och fram till 1936. 9 barn fick de här. En tvillingpojke dog som liten.

 

Längst bak f.v. Holger, Edmund, Nanny och Thea. Rad två f.v. Elin, Märta, Aina, Syster. Matilda och Otto. De fyllde år på samma dag och alla barnen kom med varsin tårta så det blev stora kalas. Det fanns många barnbarn med så de gick säkert åt. Bilden tagen på Ottos 80-årskalas i köket på det timrade huset i Harrudden. Matilda fyllde 78 år samma dag.

 

Matildas barndomsstrand i Sjöbonäs vid Storvindeln. Det finns inga foton på husen och de är rivna för länge sedan. Matilda hade ett syskon, en 7 år äldre syster som hette Sofia och var gift i Hemfjäll.

Bildkälla Vbm / foto David Nyström.

 

Otto växte upp i Ammarnäs i huset längst till höger. Det här är ett urklipp som jag hämtat från Sobb,  originalet är ett foto av Robert Lundgren. Här finns den gamla kyrkan kvar som byggdes 1858 av Ottos far och farbror.  Anders och Janken .

Bildkälla Sobb.

 

Anna Matilda Sorsén och Frans Otto Grundström gifte sig i Ammarnäs 1901 07 07.

 

På det här fotot är äldsta dottern Signe med längst t.v. Matilda hade Signe innan hon och Otto gifte sig. Hon adopterades av Otto. Signe dog bara 30 år gammal i blindtarmsinflammation. Hon arbetade då som piga hos ” Smes-Sara” uppe i Tjulträsk. Hon hjälptes ner till Ammarnäs, sen roddes och bars hon i nio mil till Sorsele sjukstuga där hon avled efter några dagar.

Matilda hade fått utbildning i Sundsvall till sömmerska under ett år. Utbildningen och en fin symaskin betalades av den som var far till Signe så att hon skulle kunna försörja sig och dottern. Matilda och Signes far fick inte tillåtelse av hans föräldrar att gifta sig. Signe föddes 1897 och troligtvis bodde Matilda hemma hos föräldrarna i Sjöbonäs tills hon gifte sig med Otto.

Av Otto och Matildas barn bodde alla utom två kvar i Ammarnäs. Syster bodde i Djupfors och Thea i Gargnäs. Många av barnbarnen bor fortfarande kvar i Ammarnäs.

Ha det bra…vi hörs!

2 kommentarer

  1. Inger G, 80 år

    Tack för den trevliga bloggen du gjort om vår farfar och farmor och deras familj!
    Jag kommer ihåg att deras födelsedag, när Otto fyllde 80 år, firades i gammstugan. Hoppas att några av våra kusiner ser den och vill kommentera med sina minnen.

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Tack så jättemycket Inger! Det är så kul att få kommentarer så att man ser att det finns någon som läser och ser bilderna. Roligast är när jag får tips om namn och som du säger berättelser och minnen. Du är ju alltid mitt stöd via telefonen då du hjälper mig med det som du minns bättre. Du minns ju tio år längre tillbaka än mig. Irene 70 år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.