Naturbilder .. Luffen 4 Sorsele – Ammarnäs.

Inlägg 4 dag 5. Igår startade jag en bit från Lairoträskvägen mellan Bjärdakken och Risnäs.

 

Passerade först en byggnad vid höger sida vägen…..Renovera eller bygga nytt?…..

 

Här verkar inte lättodlat precis.

 

Oj, här luktar det gott av timmer i vårsolen. Långa raksträckor även idag.

 

 

 

Men nu är jag redan i Risnäs…då är det inte långt till Gertsbäcken. Här nere på Risnäsholmen bodde en syster till farfar. Matilda Grundström hette hon. Mamma till Albert och Julius. Hon är den enda av farfars systrar som inte finns ett enda foto av. Varken som liten eller äldre. Foto på henne efterlyses!

 

Vid husväggen där Harry Karlberg en gång bodde satt den här mannen. Vi började språka om hur han hamnat där och vilka vi var släkt med. Han heter Tomas och har ett efternamn…som jag som vanligt har glömt. Han är i alla fall född i Sorsele och har tillbringat alla somrar i ett hus vid bröderna Sorséns i Bräskafors Forsnäs. Han är nu bofast i Risnäs. Han hörde att min farmor hette Sorsén och att jag då troligen är släkt med bröderna Halvard, Rubin, Holger och Sigurd Sorsén. – Vänta så ska du få något, sa han och gick in.

 

Om en stund kom han ut med tre fina slöjdalster som bröderna Sorsén gjort och som jag fick. Den svarvade skålen på fot har Sigurd gjort 1973. Den stora näverasken har Holger gjort 1976 och den lilla asken har Rubin gjort. Tusen tack Tomas!

 

 

Här får jag en fingervisning om hur långt jag hunnit och hur långt jag har kvar. Skönt att det är så mycket kvar att uppleva.

 

Nu är jag framme vid den fina rastplatsen vid Gertsbäcken. Jag undrar om det är någon fiskare som tappat en massa drag i bäcken som gett den namnet ”Nedra…Gertsbäcken”

 

Här finns Grannäsbornas fina bygdegård.

 

Gertsbäcken.

 

På andra sidan bron kom Göran Magnusson gående med sin hund Lajsa. De hade nyligen varit till Skåne där Lajsa fått akutopereras och därför bar T-shirt över operationssåret ett tag. Göran bor i Grannäs.

 

Till höger ser vi Görans hus i kurvan. Sänk farten…här är det 70 km genom byn.

 

Här kommer den första uppförsbacken sen Sorsele.

 

När jag kommer upp på Grannäsberget och tittar bakåt ser jag Bierddåive och Nalovardo som jag gått förbi.

 

Och precis när jag gått av vägen för att ta min kafferast ser jag att Nina kommer med Ammarnäsbusssen men jag skall inte åka med den här turen utan väntar till hon kommer tillbaka i eftermiddag.

 

Tar en kort fika och fortsätter för att hinna till Karlsgård innan hon kommer igen.

 

Innan dess passerar jag Odlingsgränsen…här väst om den gränsen skall ingenting odlas(?) Det är bara att lämna lökarna.

 

Och därnäst finns Sandströms såg.

 

Jag hann i alla fall till Karlsgård och fick en paus innan bussen kom. Ca 8,2 km blev dagens färd.

 

Jag hade fler bilder från Grannäs men bara på mobilen och de har jag försökt få över men det gick inte. De plus några filmsnuttar finns på Instagram om ni har det och vill kika. Mitt Instagramkonto heter   irgrundstrom.

 

Ha det bra alla vänner! Vet inte när nästa färd från Karlsgård blir av. Det beror mest på vädret. Vi hörs! Tack snälla ni för kommentarer både på Instagram och här på bloggsidan.

 

2 kommentarer

  1. Ro.Li.

    Ja du ha nog rätt. Då man se skylten vitt på blått om Nedra Gertsbäcken anar man att nånting blivit fel. Rätt vore ju att det stod ”Hedra Gertsbäcken” med tanke på det fina harrfiske som finns där samt vattenkraftverket som pumpar in megawattimmar i elsystemet. Alternativet är ju förstås ”Nedre Gertsbäcken” men njäae…

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Tack för kommentaren Roger! Jo nog ska det heta Nedre Gertsbäcken på svenska i alla fall. Det samiska namnet kan jag inte bedöma om det är rätt. Visst kan de vara stolta över sitt kraftverk!
      Tack Roger!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.