Naturbilder .. Luffen 8 Sorsele – Ammmarnäs

 

Inlägg 8 dag 9 . Även idag blev det en kort sträcka, dels beroende på att bussen som är uppe och vänder i Ammarnäs medan jag promenerar blir borta allt kortare stund och att när det finns mycket intressant vid sidan av vägen att kolla på så blir asfaltkilometrarna färre. Idag gick jag 2,6 km ca från Slaktartjärn till Hällnäs.

 

Närmade mig Storsjö…

 

Där finns en fullt utrustad däckverkstad som gör att folk i byarna omkring får en fantastisk service. Bra att den finns i närheten om jag skulle däcka.

 

Spår av en svunnen tid, troligtvis är det Paul Hälleberg som har satt upp den fina hagen. Hällebergs fick pris för sitt fina jordbruk här i Storsjö.

 

Där framme skymtar jag Hällebergs f.d. gård som numera ägs och jordbrukas av en ättling till grannarna, i stort sett självförsörjande. Bra gjort Erika!

 

En av killarna från Björkheden köpte hela ön utanför Storsjö och fraktade dit ett timmerhus från Skansnäs. Det används som fritidshus.

 

Del av Storsjö

 

Härifrån härstammar den stora Hedmanssläkten.

 

Visst är det vackert med gamla solbrända timmerhus…

 

Borta vid postlådorna hittar jag skylten med Hedmans däck, öppet kvällar och helger!

 

Jag vandrar vidare…en motorcyklist kör förbi.

 

Framme i Hällnäs. Jag bestämmer mig för att stanna här trots att jag har gott om tid innan bussen kommer.

 

Jag går istället ut på Hällnäsudden för att se om min släkting Kjell-Ove är här.

 

Ute på udden vårdas ängarna fortfarende. Det här är Gamm-Hällgrens marker. Här var det liv och rörelse när han och Sigri-Mora bodde här. De hade många djur och många pigor och drängar, Gamm Hällgren bedrev handel och det var en välbesökt gård innan vägen från Sorsele fanns för då var det Storvindeln som var farleden både sommar och vintertid.

 

Vid den här stranden mot öster har många båtar lagt till. Från början var det roddbåtar och sedan olika motorbåtar. Det är många som har skrivit i gamla skrifter om att de stigit iland och övernattat hos Hällgrens.

 

En grop efter en utgrävd källare. Fint att ättlingarna låtit det historiska finnas kvar.

 

De här björkarna har vuxit upp inom grunden på Hällgrens hus. Här bodde far-fars syster Stina. Hon gifte sig med Gamm Hällgrens son Nils Johan som han fick med en av pigorna från Tjulträsk. Tilläggas kan att Gamm Hällgrens första fru var 27 år äldre än honom och hans andra fru som han gifte sig med efter Sigri- Moras död var 23 år yngre än honom.

 

Här sitter Stina Hällgren i sin kammare och blir kammad.

 

Här står Stina vid sin far Anders Nilsson i Ammarnäs. Bilden tagen 1871 av Lotten von Düben.

 

Deras utsikt västöver mot Hemfjäll, Häggås och Gillesnuole. Ja de såg in över Ammarnäsfjällen också.

 

Bäst att återgå till nutiden innan jag hinner ner i kyrkoböckernas arkiv. Ingen var hemma i Hällnäs så jag tar min termos och går upp till vägen för en fikastund innan bussen kommer,

 

Ja det blev en liten utflykt till gamla tider. Så blir det lätt under den här vandringen. Det är många berättelser jag kommer att tänka på.

Ha det så bra!

2 kommentarer

 1. Judy

  Hi Irene! Such a nice adventure you are having. Sometimes the shorter walks are the most interesting. I enjoy the history you share of people along the way. It would be good to walk with you and listen to the history. I would bring the lunch and you supply the thermos of coffee. Have a wonderful weekend!

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Thanks Judy! Probably we were eating lunch instead of walking so it would be very short walks. I gess you would have a lot of good food with you to protect me from starving…I understand that you are a good cook. And mabye Gary could make some Palt if we asked him? Thank you for following me here on the blog.
   Have a nice weekend you and Gary! Your friend Irene.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.