Naturbilder .. Luffen 9 Sorsele – Ammarnäs

 

Inlägg 9 dag 10. Jag tog en ledig dag för att vara ute i naturen och fota och fika och njuta. Det blev ändå en liten sträcka på asfalt, ca 4 km. från Hällnäs till Nedre Svarttjärn. Dagen blev fantastiskt skön i det underbara vädret. jag tog så många bilder så jag kommer att dela upp det på två inlägg. Ett idag och ett imorgon.

 

Efter att ha gått någon km byter jag asfalten till en fikastund  vid Storvindelns strand.

 

Perfekt sten vid stortallen.

 

Utsikt västerut.

 

Mot söder..Jibbmokken gör sig inte rättvisa när rasbranten ligger i skugga. Den är mäktigast i morgon och kvälssol.

 

Mot sydöst. Det fattas lite grönska för att det ska bli perfekt. Om en vecka är det stor skillnad.

 

Medan jag sitter och kikar på Jibbmokkens stenblock som förmodligen kommer att se likadana ut i många tusen år till så dyker det upp två smålom precis tio meter framför mig. Innan jag hunnit byta till kamera så hade den ena dykt och den andra tog snart efter. Kikare är bra men man kan lätt missa det som händer intill istället.

 

När lommar väl dykt kan de simma långt under vattenytan. De kom i alla fall fram vid västra udden.

 

 

Efter en timme ca gick jag upp till vägen och in efter en gammal körväg ”Arnvalds vägen” upp under berget.

 

Vad jag inte visste när jag stod här på vändplanen var att jag hade en älgko och fjoling bakom ryggen i skogen.

 

Jag hörde att det knakade och såg bakänden av fljolingen som sprang iväg uppöver..

 

När jag suttit en stund på en stubbe uppe på hygget fick jag syn på älgkon nedanför mig.

 

Jag tittade på henne i kikaren för att se om hon hade lagt öronen bakåt men hon såg inte alltför arg ut, mest bara som om hon inte bestämt sig för hur hon skulle agera. Mitt ute på ett hygge som var markberett och med mina onda knän hade jag inte haft en chans om hon hade anfallit..

 

Hon får stå där i lugn och ro och spana. Det är lika bra att jag tar mina foton så kanske hon flyttar på sig innan jag  ska ner.

 

Peruken med byn Hemfjäll till vänster och de snöklädda bergen är Luletsåtse och Jilletsåtse mellan Gillesnuole och Råvosjöarna.

 

I mitten syns Sandberget med lite snö kvar på toppen och Nase med mer snö t.v.  Häggås by på andra sidan Storvindeln t.v.

 

Älgkon hade gått undan från vändplanen och stod inne i tjockskogen så jag såg henne inte. Jag tänkte att jag går på samma vis som om jag aldrig hade sett henne och det gick då bra. Hon hade säkert koll på mig.

 

När jag kom ner till Tallbacken tog jag det här fotot. Vad jag inte visste då var att det stod en älgtjur och betade i diket. Jag har satt en ljuslila prick där han är.

inzoomad.

 

 

 

 

Den fick vara ifred och äta där ett tag innan jag skulle passera.. Jag hade ingen särskild brådska. Älgtjurar känner jag mig inte särskilt rädd för på våren. De verkar fredliga.

 

Sen gick jag till Sejaur för att se om Kent och Monika var där. Ingen hemma så jag gick vidare till N Svarttjärn där jag inväntade bussen.

 

Mer bilder kommer imorron. Nu ska jag ut i finvädret. Hej så länge!

 

2 kommentarer

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Ja jag gissade att ni var borta. Det verkade som lugnt kring odlarbänkarna. Ni har då många älgar däromkring såg jag så då finns det nog ingen björn under berget. Tack för kommentaren!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.