Naturbilder .. Luffen 14 Sorsele – Ammarnäs

Luffen 14 dag 14 från Björkheden till Övre Sandsele. Vandringen blev bara ca 4km idag, men en liten bit närmare Ammarnäs kom jag. Nu har jag kvar ca 2,6 mil. Alla mätningar är verkligen inte precisa utan bara på ett ungefär.

Idag blåste det kallt och några regndroppar hittade åt mig just innan jag kom in i Övre Sandsele.

 

Nästan direkt efter att jag lämnat Björkheden så kom jag till den här höga backen vid sidan av vägen så jag gick upp för att få bättre utsikt över bygden.

 

Nu finns de helt underbara vårfärgerna som är så vackra tillsammans. Ljusgröna björkar, mörkgrön granskog och snön på de blånande fjällen. Till v. ser vi Nase 906 m.ö.h. och Stor Sandberget t.h. 821 m.ö.h.

 

Vid Sandbergets fot ut till höger ligger byn Kraddsele dit jag har tänkt ta mig så småningom.

 

Nere på vägen igen.

 

Den här bilden har jag tagit någon vår tidigare nere på Sundsudden. Nu gick jag bara förbi nerfarten dit men tar med den för att visa att det finns ett stort sel i Övre Sandsle som inte syns så mycket av från vägen.

 

En bild till från Sundsudden. Här finns någon fornlämning där det gjorts utgrävningar.

 

Från samma ställe.

 

När man passerat nerfarten till Sundsudden kan man se lite av selet i Vindelälven.

 

 

Samma ställe en höst när svanarna parkerat där.

 

 

Fortsätter in mot Övre Sandsele.

 

 

 

 

Det är ju lite speciellt spännande med den här byn, för hit kom vår förfader Pehr Mattsson flyttandes med familjen 1820. Jag nämner bara förfadern för att vår förmoder hade dött redan 1802 i en halssjukdom samma år som hon fött en flicka. Hon var 5 månader när mor dog. De hade flera barn innan också. År 1807 insynade Pehr ett hemman i Övre Sandsele men av någon anledning kom de inte hit förrän 1820. De hade bott i Juktånäs vid Stor-Juktan sefan1809 och kom tidigare ifrån Dergerfors (nuvarande Vindeln). När de kom hit hade han gift om sig och fått en dotter med den nya frun. Det var den dottern som stannade i Övre Sandsele och är förmoder till den släkten.

En av Pehrs andra döttrar Magdalena gifte sig med Nils Johansson från Grundfors Stensele och de var de som började som nybyggare i Ammarnäs ( Övre Gautsträsk). Hon blev våran förmoder från Pehrs släkt.

Bostället där nere har ägts av Linus Grundström som också var ättling till Magdalena och Nils i Ammarnäs. Han var gift med en dotter till paret Öhman i Gillesnuole.

 

Längre ut på udden fanns ett gammalt boställe där samesläkten Jonsson bodde. De äger fortfarende stället.

 

I den här fina byn bor ättlingar till Pehr Mattsson och hans hustru Anna f. Mårtensdotter.

Någonstans där ner mot älven hade Pehr och Anna sitt hus. Om ni är intresserade att läsa mer om dem så har jag tidigare gjort en blogg om Övre Sandsele och den familjen. Skriv Övre Sandsele i bloggens sökruta.

 

 

 

Så säger jag hej då till Bijjie Sáddie för den här gången och hoppas att få återkomma senare i sommar för besök både på Sundsudden och vid Storfallet m.m.

 

 

 

Vid avfarten till Storfallet tänker jag ta en kafferast och invänta Ammarnäsbussen.

 

Jag hittar en skön sten att sitta på och har den värmande solen i ryggen. På andra sidan vägen ser jag det steniga landskapet och tänker att det var nog inte lätt att börja här som nybyggare. Men jag vet ju att de har fina raningar och holmar nere vid selet som minsann duger.

 

Bakom ryggen hör jag dovt mullret från Storfallet och minns från den gången för snart 50 år sen när jag var dit att jag tyckte det påminde om filmen och boken ” Driver dagg faller regn”.

 

Nästa gång jag fortsätter hoppas jag ha mera tid mellan bussarna så att jag hinner till Kraddsele. Vi får se vad som händer…Driver dagg faller regn..

Vi hörs och ses!

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.