Naturbilder .. Storstenudden och Nabbnäs.

 

En liten söndagspromenad i våra förfäders spår var tanken när jag gav mig iväg till Sjöforsen ca 4,5 km nedströms Nabbnäs.

Vid Sjöforsen tog jag stigen uppöver mot Ammarnässjöns utlopp. På den tiden när ingen landsväg fanns till Ammarnäs så gick de uppöver älven de sträckor där de inte kunde använda båt.

 

Här någonstans kom de gående för att komma fram till sjön och få båtskjuts fram till Ammarnäs. Vid storhelgerna Vårböndagen och Höstböndagen fanns båtar här för att hämta dem. Då var de väntade.

 

Nu är det en fin stig och väl tillrättalagt för fiskare som vill fånga en Ammarnäsöring.

 

Stigen gick ända fram till en båtplats med uthyrningsbåt.

 

Men sen såg det ut så här, stigen var slut…bara vide och vass. Jag insåg det omöjliga att ta sig fram här…

 

…så jag valde att klättra upp på åsen och gå rätt över udden till andra sidan.

 

Det kändes inte som att jag hittat deras färdväg precis. Jag kom fram på ett underbart ställe på en klippa. Där hade någon eldat. Säkert någons fikaställe.

 

Jag satt rätt länge där och njöt av kaffet och utsikten. Där borta ser man Storstenudden. Det var naturligtvis dit de gick för att röka efter båtskjuts, som man gjorde när man inte var väntad. Därifrån kan man se Ammarnäs.

 

Så efter fikat traskade jag runt viken och kom fram här. Nu började jag skymta potatisbacken i byn.

 

Inzoomat så ser ni vad jag såg i kikaren.

 

Sjön låg spegelblank hela dagen. Det var sagolikt vackert.

 

Längst ut på udden hade storstenarna kommit upp ur vårfloden. Om man gör upp eld här och lägger på lite blöt mossa och enris så att det ryker så ser någon i byn oss och kommer roende med båt för att hämta oss.

På den tiden var det vanligt att det kom nån då och då som ville ha skjuts så man kastade säkert en blick hitåt ibland för att se om nån signalerade.

 

BILDEN NEDAN

Utsikt från udden och ner mot utloppet och Sjöforsen. Vid Sjöforsen lär det finnas ett ”Åtag” där man hade båtar liggande. Där hämtades säkert de som var föranmälda eller väntade. Till exempel Lotten och Gustaf v Düben med sällskap då de kom på sin forskningsresa till Ammarnäs 1871. När de skjutsades tillbaka så rände vår farfarsfar Anders Nilsson Sjöforsarna och ner till Järnforsen. Troligtvis var det folk från Djupfors och Kraddsele som sen fortsatte skjutsandet. Lotten hade med sig en stor tung kamerautrustning och ett stort vitt tält har det berättats, så de hade många bärare med sig.

 

De har själva skrivit om att när de rundade udden bredde en storslagen fjällvärld ut sig framför dem.

 

Man kan bara fantisera om hur det såg ut då. Den gamla timrade kyrkan fanns på ungefär samma plats som nuvarande kyrka och alla de grå kyrkstugorna och bodarna fanns mellan kyrkan och potatisbacken. Anders Nilssons och Jankens hus och ladugårdar syntes förstås och Anders Grahns rödmålade hus lyste väl upp i det gråa. Tall och granskogen var mycket glesare då som vi sett på bilder från tidigt 1900-tal Potatisbacken var nog inte helt uppodlad då, men det började odlas där någon gång i slutet av 1820-talet eller i början av 30-talet åtminstone.

 

BILDEN NEDAN

Om man vänder blicken in mot viken så vet vi att det boställe som fanns där och som sen fick namnet Brita-Sofias var det första stället vid Ammarnässjön som insynades som nybygge. Nybygget skrevs in under namnet Nabbnäs. Det var samer som började där och deras fäbod låg vid det som senare blev nybyggets fasta boende och fick namnet Ammarnäs.

Det finns ett boende där nu också så om ni vill ut till udden, ta då hänsyn till att det är ett privat boende där. Gå lite längre in mot udden när ni passerar. Ribovardo syns i bakgrunden.

 

När jag kom hem till stugan tog jag ett foto av nuvarande Nabbnäs. Ägarna av gamla Nabbnäs flyttade sitt boende till det nuvarande stället. Minns i skrivande stund inte när det flyttades.

 

Jag kommer nog att skriva in lite mer uppgifter senare när jag frågat mig för lite mer och när jag är mer vaken. Klockan närmar sig halv ett på natten. Rätta mig gärna om ni ser något fel.

Tack för att ni tittade in på bloggen. Vi ses och hörs.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.