Naturbilder .. Luffen 20 Ammarnäs – Sorsele.

Söndag förmiddag d. 25 september. Solen kom äntligen fram ur dimman och jag bestämmer mig för att gå den 20:onde Luffensträckan, från Kraddsele till Övre Sandsele. Jag packar min vanliga fikasäck och går upp till vägen för att invänta bussen vid 11.30.

 

Dimman ligger tung över Kraddsele. Det duggregnar lite men känns inte kallt. Tror att jag har ca 7 km att gå.

 

Efter att ha passerat Blekselet så kommer jag fram till Valdemar Mikaelssons jaktkoja. Bilden är från i våras när jag passerade där på min Luffenfärd . Jag har bara gått i en halvtimme men måste få stanna och ta en kopp kaffe på den bron.

 

När jag satt där i våras fick jag se den här räven komma traskande efter vägkanten. Den upptäckte inte mig förrän den var alldeles mittför mig.

 

Efter en stund fortsätter jag mot Övre Sandsele. Jag hör Dunderforsens brus bakom backen, jag har lust att gå och se hur den ser ut, men älgjakten pågår fortfarande och då ska man inte tassa runt i skogen.

 

Även om inte solen skiner så lyser höstfärgerna vackert efter vägen.

 

Jag kommer fram till Kolkselavan och regnet tilltar.

 

Jag försöker begripa var Nasen och Sandberget är för att ta en bild som jämförelse med den jag tog i våras.

 

Så här såg det ut då.

 

Eftersom det regnade på rätt bra så tog jag inga foton i Övre Sandsele men vi får kika på de jag tog i juni. Här bodde Lambert och Göta Johansson tidigare, nu en yngre generation.

 

Här bodde Lamberts syster Gerda med familj och även där bor ättlingar kvar.

 

Till höger skymtar taket av Linus Grundströms hus som de byggde under första delen av 1900-talet. Linus var son till Karl Bern, för er som känner till honom. Om man går förbi ladugården och ner på udden finns ett par byggnader kvar från samerna Jonssons boende enligt utsago. Jag har själv inte varit där.

 

En historisk karta från Lantmäteriets arkiv över området. Från 1896. Generalstabens karta.

 

Den här höstbilden är från ett tidigare år. Här brukar man kunna se många sångsvanar samlas innan flytten söderut.

 

Ännu en bild från vårluffen tagen från en hög backe vid vägen. Man skymtar något tak i Övre Sandsele. Nasen och Sandberget i bakgrundenn

 

Eftersom det regnade och kändes ruggigt när jag kom till Ö Sandsele så fortsatte jag att gå för att hålla mig varm tills Ammarnäsbussen skulle komma. Vid Vuovosbäcken stannade jag för att fika och invänta bussen.

 

Bild från vårfloden då Vuovosbäckens vatten nådde högre upp mot det lilla kraftverket som Artur Johansson byggt för sin egen och byns räkning. Han var en mycket duktig snickare och hantverkare som tillverkade vad han själv behövde.

 

Jag gick en bit till där det fanns en gammal rastplats som jag även besökte på Luffen i våras.

 

Det var obetalbart att få sätta sig ner på en gammal stubbe och öppna kaffetermosen ca 45 minuter innan bussen skulle komma. Benen började kännas blytunga efter 9,6 km´s stultande på asfalten.

 

Den  här gamla högstubben är spillkråkans bo sedan flera år tillbaka. Jag har sett spillkråkan flera gånger men inte fått någon bra bild på den. En annan gång satt en hökuggla där.

 

Förr brukade vi köra bil hit och sitta i bilen för att kolla på älgar och fåglar.

 

De här två älgarna är fotade på det här hygget.

 

Kartan från min fullbordade Sorsele – Ammarnäs-Luffen kommer väl till pass för min retur-luff. Jag har satt en blå prick för att visa hur långt jag nu hunnit. Det här var min 3:dje sträcka av returen.

I boken ”Sorsele Fornålder och Nutid” läste jag att ”vid Övre Sandselet och uppströms mot Dunderforsen ligger ett större boplatsområde, främst efter norra stranden. Så långt man nu vet så börjar boplatsområdet ungefär vid Vuovosbäckens utflöde i älven, alltså vid gårdarna Björkheden.”

Det handlar alltså om mycket gammal bosättning i området. Det finns mycket intressant att läsa i den boken som är redigerad av David Nyström.

 

Ja då avslutar jag Luffen 20 och tackar för att ni titttat in på bloggen. Vet som vanligt inte när nästa sträcka blir av.

Vi ses och hörs!

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.