Naturbilder .. Utflykt Bräskaforsen/ Luspeavan

 

8/11 gjorde jag en liten utflykt till Luspeavan vid Storvindelns utlopp. Luspeavan är den del av Storvindeln som sträcker sig längst ut mot öster och ungefär lika långt söderut som sista viken i Forsnäs innan Bräskaforsen. Däremellan rinner Vindelälven ut genom Bräskaforsen för att nedanför den mynna ut i Nedre Gautsträsk. Ca 600 m från där forsen rinner ut rinner Laisälvens också ut i N Gautsträsk.

 

Karta över området där jag snubblat omkring under några utflykter den sista tiden. Här finns mycket att undersöka om vår tidiga historia. Min uppfattning är att Vindelälven runnit ihop med Laisan mellan de olika fångstgropsystemen, men att den sedan letat sig en ny väg genom Bräskaforsen som vid utflödet ligger på 342 m.ö.h. vilket är precis samma som Laisan ligger på uppströms den nya bron.

 

Jag gick ner till grustaget (bilden ovan) och fortsatte ner till stranden av Luspeavan. På andra sidan viken finns ett långt fångstgropsystem, men dit kommer man sig inte från den här sidan.

 

Jag fortsatte att gå uppöver stranden som var frusen och krispig. Det var lätt att ta sig fram här.

 

En nattgammal is på avan speglade omgivningen så vackert.

 

Vädret var jättefint, det var svårt att tro att det var en bra bit in i november.

 

I efterhand har jag läst att just här skulle det ha funnits en eller flera stenåldersboplatser. Tänk om man hade fått se hur de sett ut och hur de bodde. Området här omkring Laisan är rikt på boplatser. Läste idag om en utgrävning som gjorts av Umeå universitet under 2009. Det var på östra sidan Laisan, där de inventerade efter en hydda som  hade varit ca 30 m lång och ca 16-17 m bred.

De grävde ut mindre områden och hade hittat en pilspets och halvfärdiga pilspetsar i skiffer och dessutom en flintskrapa plus en halv nederkäke av älg med en tand kvar. Sydskandinavisk flinta hade de hittat där. Så de tyckte att de bevisade att de gjorde affärer söderut. Själv tror jag mer på att de fick tag på den från den Norska kusten där det fanns ett rikt handelsutbud mycket tidigare än i Sverige. Boplatsinventeringar uppöver Vindelälvsdalen gjordes redan 1970. Jag har suttit och tittat på ”Fornsök” halva dagen, fantastiskt intressant.

 

Inget dumt ställe att bo på under stenåldern. Det var bara ett smalt vatten att ta sig över för att vittja fångstgroparna och uppöver fanns det gott om fiskevatten. Kåtaholmen och Leipikudden skyddade väl från de värsta västanvindarna.

 

En bit längre upp började jag skymta ett båthus i Forsnäs.

 

Kan det vara Thim och Annas hus?  Längst ut till höger syns Osaberget vid Sjöbonäs och Karlslund.

 

 

Det skulle ha varit fint att gå hela stranden runt avan och runt Leipikudden in mot Lapsavan men jag visste inte om jag skulle hinna det, innan Ammarnäsbussen kom så jag beslöt mig för att gå till  Laisan för att fika där istället.

 

Perfekt…här går ju skoterleden som kommer upp på Ammarnäsvägen.

 

Den kommer ända ifrån Ammarnäs och går till Sorsele.

 

Min fikasten vid Laisan. Jag brukar alltid ha på mig varselvästen när jag går i skog och mark ifall jag skulle bryta benet eller fastna i någon fångstgrop. Då är jag lättare att hitta igen. Fast jag lämnar färdmeddelande hemma så kan man ju fort hitta på nåt annat hyss man vill göra vid sidan om.

 

Där stoppar jag för idag. Nu är det dags för Rapport och kvällskaffe. Hej!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.