Naturbilder .. Westins bilder.

 

Jag fortsätter med några bilder till tagna av Landsantikvarie Gunnar Westin. Året var 1948.

Här ser vi Aslak Partapuoli, vakt Grahn, Per Thomasson Skum och David Ögren vid Skums stuga.

 

Lapplatsbacken. Hustaket som tittar fram nere t.h. – Är det Högbergs hus? Ja det är Högbergs fick jag veta i en kommentar. Tack!

 

Översta raden av kyrkstugorna medan Skums stuga står kvar. Den flyttade de sedan.

 

Skyltfönster i Ammarnäs. Är det nån som vet vad affären hette och var den fanns?

 

Och som många andra som passerar Hemfjäll så stannade han och tog bilder där också. År 1948. Huset där nere måste väl var Karl Ers och Sofias. Det står ännu kvar och används av ättlingar.

 

Det här huset ägdes av familjen Gustavsson. Det skänktes senare till Gillesnuole kyrkplats där det sattes upp 1955. Där fungerar det som serveringslokal vid kyrkhelger. Ett mycket fint hus med stor öppen spis och gott om utrymme. På andra sidan skymtar man något hus i Häggås…Karl-Fredriks eller Jespers?   Huset är Bernhard Olofssons enligt kommentar. Ben Olofsson äger det nu.

 

På den här tiden fanns småjordbruken kvar i alla byar, som ladugårdarna och hagarna vittnar om. Jibbmokken är sig lik och delar av byn Häggås hitom den. Här breder Vindelälven ut sig i sjön Storvindeln som räcker ända ner till Lapsavan vid Nalovardo och Bräskafors Forsnäs på andra sidan.På den här tiden fanns livfulla byar på båda sidor om Storvindeln.

Vägen från Sorsele till Gillesnuole var klar 1939. Vägen mellan Ammarnäs och Gillesnuole var klar redan 1924. Så uttrycket att vägen börjar i Ammarnäs är helt rätt. Från Gillesnuole fick man åka båt till Sorsele. Sträckan trafikerades med båten Älvkungen till och med 1938. Lennart Karlsson som var siste ägare av båten har skrivit en utomordentligt trevlig bok om Älvkungen med fakta, roliga episoder och allvarligare äventyr. Låna eller köp den på biblioteket. Den är verkligen läsvärd. Älvkungen heter den.

 

Tack till Gunnar Westin för lånade foton och Västerbottens museum som arkiverar dem.

 

 

4 kommentarer

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Tack för hjälpen med det huset! Jag har lite svårt att orientera mig på södra sidan. Irene

    • Irene Grundström (inläggsförfattare)

      Hej! Va bra att du hörde av dig då vet jag då att det är så. Tack! Ha de bra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.