Naturbilder .. Ett mysterium som är löst!

Kan någon som känner till trakten vid Storvindeln hjälpa mig att lösa detta mysterium. Bilden är tagen av David Nyström 1954 .

Det här lär vara Hällebergs båthus i Storsjö. Jag har nu själv studerat bilden och jämfört med andra bilder och kommit fram till att det här är inte Jibbmokken. Jag ber om ursäkt att jag ställt till det med att tro att bilden var felvänd. Det var den inte. Men ibland är bilder felvända och då kan det vara bra att vända på dem för att kolla och vända rätt.

 

Min undran nu är …Var stod detta båthus? Finns det kvar? Det stod i Storsjö nedanför Hällebergs gamla hus. Gården i bakgrunden är Sörberg. Berget heter Rabnaberget enligt kartan. Uppgifterna kommer ifrån en som bor i närheten och vet hur det förhåller sig. Tack!

Sobb / foto David Nyström

 

BILDEN NEDAN:

Vid den här bilden är det också inskrivet i bildbanken att det är Jibbmokken i bakgrunden vilket inte stämmer. Det här är bergskedjan som finns på norra sidan Storvindeln mittemot Jibbmokken.

Jag har också fått in en undran om vad det är för en krok som Hälleberg använder. Jag har fått in en förklaring som jag tidigare har vidarebefordrat i en blogg som heter ” Hällebergs krok”. Det är rätt mycket text så jag hänvisar till den. Jag har även fått in en kommentar från Kjell-Ove Hellgren om denna krok under imlägget ” bilder från Storvindeln”.

 

Hälleberg visar hur det går till att sätta ut nät under isen.

Bildkälla Sobb/ foto David Nyström.

 

Jag får ringa till någon i Storsjö och höra om båthuset. Jag skriver in det sen om jag får veta svaret.

Jag har fått ett säkert svar på vad bilden föresställer. Skönt! Det är alltid bäst att fråga de som bor där  och vet.

 

2 kommentarer

 1. Ro.Li.

  Hejsan Irene! Ja är båthuset stående i Storsjö så är ju den översta bilden den rätta. Det stämmer även då man ser efter på Lantmäteriets ”Min Karta” i relativt kraftig förstoring. Förresten så kallas bergknallen man ser söder om Jibbmokken för Svartknösen i Min Karta. Men själva mysteriet består väl i hur Bildbankens version kan ha blivit spegelvänd. Mycket underligt. Kan det ha varit nåt bildprogram i bildbankens dator som löpt amok och tagit in ett parallellt universum för inte kan väl Nyström ha framkallat en spegelvänd version? Sedan nåt år tillbaka har vi ju även mysteriet med Hällebergs stora metkrok som jag dessvärre inte kommit på nån lösning av…Ha du?

  • Irene Grundström (inläggsförfattare)

   Hej Roger! Tack för din kommentar. Jag får be om ursäkt för att jag lurat dig med att påstå att bilden var spegelvänd. Det var den inte. De här bergen är kedjan som finns mitt emot Jibbmokken. Den har alla möjliga namn så jag ger mig inte in på att namnge den. Den som är närmast Hemfjäll heter Sandberget och nästa är Svarthälla och innan Hällnäsbergen finns något som heter Jennmadikken. Om Jennmadikken är ett berg eller om det bara är bäcken som heter så vill jag ha osagt, det är tydligen ingen som säkert vet.
   Vad gäller kroken som Hälleberg har så har jag tidigare svarat dig med ett helt inlägg som du kanske missade. Om du söker på ”Hällebergs krok” så hittar du svaret.
   Tack för att du hör av dig med kommentarer! M.v.h. Irene

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.