Naturbilder .. Stina

Jag vill uppmärksamma Stina på internationella kvinnodagen. Hon hade det inte lätt i sin ungdom då hon blev utestängd från sitt barndomshem för att hon blivit gravid med en kringresande affärsmans hjälp. Han var dessutom gift på annat håll och reste sen hem, troligtvis utan att veta vad han ställt till med.

Stina fick bo ensam i familjens fäbod tills barnet var fött och en tid därefter. Hennes mor skickade mat med hennes systrar så att hon överlevde. Barnmorskan tog med barnet till prästen som döpte barnet efter sig själv Karl Johan eftersom ingen bestämt något namn.

Så småningom hjälpte bybor i Forsnäs henne att bygga ett litet hus i byn där hon redde sig bra eftersom hon var duktig på att arbeta. Hennes första son var född 11 september 1881. Efter några år träffade hon en annan man som hon fick sonen Viktor med. Viktor föddes 12 juli 1886. Även det förhållandet sprack eftersom han hittade en ny kärlek men Stina var en stark kvinna som redde sig bra själv.

Stina Lisa Nilsson g. Eriksson Karlsgård Sorsele. Född 27 januari 1856 i Forsnäs Sorsele Död 20 januari 1947 i Karlsgård.

 

Jag återkommer med mera bilder och berättelser om Stina en annan dag. Om jag ska vänta tills jag hittat bilder jag vill ha så hinner det väl bli Farsdag istället för Internationella kvinnodagen.

 

Vi hörs och syns!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.