Mera rött?

Av , , Bli först att kommentera 8

Det är en del som vill peta Löfven, dels för samarbetet med C och L. En tung röst är byggnads ordförande. Och jag säger bara, halleluja och nej för mer fackligt inflytande i politiken. Det är ju det som gör att landet blivit så orättvist fördelat. Byggnads har inte det nästan alltid varit ganska blodrött (tärande) i samhällssystemet. Det har även varit närmare kommunister under perioder och inte minst när Lars Werner styrde dåvarande VPK. Han hyllade också byggnads och försökte få röster därifrån. Dåvarande VPK blev körda i botten under de åren.

Vad har jag emot byggnads och facket LO då? Därför jag anser de satsar i princip enbart på samhällen som ”trycks ihop”, kalla det gärna man gynnar stadsmiljöerna främst. Det är också alldeles för dyrt de byggen de genomför. Titta bara hur boendekostnaderna stigit. Och varför har vi inget som utvecklas här i norr. Inland/glesbygd. Jag tror det hänger samman med de dyra kostnader det medför som ingår i byggnads avtal. Ingen (privat) människa eller mindre företag har nånsin råd med såna kostnader som byggnads står för. Skulle detta gå ihop skulle ett eventuellt byggande bli så dyrt att det inte går att ta ut de hyror/kostnader de medfört. Vi får räkna med minst 2/3 dyrare bostadskostnader. Se hur det ser ut i städerna. Visst kan det vara fint och bekvämt men det kostar också därefter.

Som slutkläm tycker jag det gnälls alldes för mycket över Löfven i det fallet, att han skulle avsättas till förmån för en mera ”röd” sosse.

Facken har alldeles för stor makt i Sverige. Därför ser det ut som det gör.

Varför tillkom ROT? Generellt lägre kostnader vore önskvärt då slipper vi dessa ingrepp som lika gärna kan klassas som bidrag. Även RUT har nu ifrågasatts.

Klasskillnaderna/klassklyftorna ökar hela tiden beroende av en orättvis lönefördelning och vilka styr den?

Lön 40 % + andra förmåner och arbetsgivaravgifter 60 %. Vem har råd anlita sådana? Titta också på kommunens kostnader i det fallet. Pengar regnar inte från himmelen precis.

Bli först att kommentera

Egot får inte styra politiken

Av , , Bli först att kommentera 27

Det som händer och jag tror är att egot styr mycket i politiken. De egna särintressena för ett parti. Man tänker mer på partiets bästa än ser till vilka problem man borde arbeta med. Varför inte allas välfärd och intressen. Välfärden kunde vi sätta inom parentas, för det är fråga hur det blir med i framtiden och s a s oavsett vem styr.

Går vi mera till det lokala planen hur Sverige är uppbyggt har det mesta av det fallit. Skolans problem och ungdomars uppväxt (landet) har helt satts ur spel. Det säger jag utan att ha någon speciell insyn, jag kan bara se hur utvecklingen blivit. Den ändå gamla mentaliteten att vi skulle undvika skada varandra – kan vara både fysiskt och inte minst psykiskt – verka inte det närmaste bortblåst.

Det man borde göra tycker jag att börja skala upp vad som är viktigast och beta av det, inte blanda ihop allting som i en mix och köra runt. Då står man ändå stampar i en ännu kanske värre röra. Om vi går till ett så pass litet samhälle som Vilhelmina (få invånare) nog fasen måste det väl gå få det att fungera bättre. Hur arbetar man på större orter exempelvis. Varför ska allting vara så komplicerat på den lilla ort? Är det ens egna särintressen som styr , eller vad är det för fel? Nog måste det väl gå se vad som måste åtgärdas för att få kommunen på fötter.

Om en sak fungerar är inte det bättre än om ingenting fungerar?

Vi kan jämföra med ett pussel. Alla bitarna måste i slutänden falla på sin plats för att få det fullständigt. Ett pussel som saknar bitar eller bitar som sitter på fel plats är ju värdelöst.

Jag bedömer att 5 insiktsfulla kompetenta personer skulle kunna styra hela samhället och dess funktioner. Sedan måste det finnas någon typ av underpersonal. Som det nu är händer det för lite till för stor kostnad. Då får man säga vad man vill.

Bli först att kommentera

Det blev inget bättre med Socialdemokratiskt styre

Av , , Bli först att kommentera 11

Om jag börjar med hemtjänsten, även vården verkar den förfallit helt. Märk att det är inte de som jobbar jag är ute efter att svartmåla. Hur mycket klagade inte S och facken på hur illa det var när Reinfeldt styrde? Med Löfven i spetsen skulle allt bli så mycket bättre, har det det? Snarare har det blivit ett riktigt förfall inom många områden.
Socialdemokraterna verkar inte riktigt förstå vad som händer, de verkar tro det är som på den gamla goda tiden. När kassorna fylldes av de trogna arbetarna som knegade på också dessa i tron att de låg under skydd av S. Vi har också det höga skattetrycket som S införde. För att bibehålla välfärden och röster för de som fortfarande trodde på de(S)sa tvngades de ständigt höja skatterna. Det blev också till slut deras fall. Reinfeldt (smart) lyckades genomskåda Socialdemokraternas politik och även ta de bästa bitarna och på så sätt stjäla väljare från S.

Vad som nu händer efter detta är att S är vettskrämda höja skatterna (förutom på drivmedel) och falla i samma fälla igen. De klarar inte av en egen strategi (eller förnybar) och fumlar i mörker i mycket. Osäkerheten sprider sig och det tar alldels för lång tid komma till skott och gör man det blir det oftast för sent. Det värsta har redan skett.

Jag framhåller inte Rienfeldts politik som den bästa, men den var revolutionerande och förändrade Sverige radikalt. När Löfven tog över har det varken blivit rötter eller fötter. Det är synd att inte S får till något.

Förklaringen till Vilhelminas sits tycker jag var bra utförd här: https://blogg.vk.se/skogsliv/2020/02/17/vem-har-ansvaret/

Givetvis oavsett vem som styr att det går bra. Jag önskar ingen olycka.

Nu är S inne på sin andra mandatperiod och famlar fortfarande. Jämför med Reinfeldtas åtta år vid makten hur myvcket han förmådde och kunde förändra i.

En mera klarsynt och handlingskraftig regering vore önskvärd.

Bli först att kommentera

Vilhelmina inte byggt för några större arrangemang

Av , , 4 kommentarer 10

Det är så det ser ut, trånga gator, eller en väg (E45) rakt igenom samhället. Nu när det var www-helgen (stolpsittning) och en del andra engageman i de affärer, eller som varit och på nytt hade öppnat dessa tillfälligt fick människor parkera sina bilar på trottoaren. Det var packat och till och med i en korsning eller strax intill var bilar parkerade. Hade det varit i en stad eller ett större samhälle skulle varenda jävel bötfällts. Nu såg man tydligen genom fingrarna genom att de flesta gladdes ändå över att det kom folk till det här lilla samhället.

Så innan man börjar prata om att utvecklas måste näst intill hela Vilhelmina byggas om. Tänk på det. De enda större parkeringar som nu finns är vid ICA, Konsum och vid kommun huset. Är det alla människor som beräknas eller räknas när man pratar om Vilhelmina som samlas där? Vilhelmina klarar inte av någonting i dagsläget. Usel politik, usla politiker. Är det så???

Hur fan tänker man utvecka ”byn” och dess omgivning?

Stora tunga tradare och bussar där människor ska vistas, hur fan går det ihop med ett någorlunda miljötänk? Va, va, va?

Se på Arvidsjaur ett ungefärligt lika stort samhälle hur bra man löst det där trots att också där E45 går rakt igenom.

Lika bra kasta in handduken. Vilhelmina sämst i klassen.

”Sosseborgen” Folkets hus kan inte heller bara vara en samlingspunkt. Man måste börja sluta med sina tunnelseenden om vi vill utveckla Vilhemina.

Alla människor som bor i kommunen eller besöker är inte fackidioter eller alla är inbundna socialdemokrater. Sverige likväl som Vilhelmina måste utvecklas.

Vem är det som egentligen styr i Vilhelmina? Är det fortfarande K-G Abramsson trots han inte är något kommunalråd? Är det du K-G som styr och Magnus J för din talan?

Husse och matte och den lydiga hunden i koppel.

???

4 kommentarer

Sverige kört i botten om det fortsätter

Av , , Bli först att kommentera 12

Experter påvisar, hårdare straff ger inga belägg för mindre brottslighet. Inte ens dödstraffet förbättrar, se på Amerika. Experten i fråga säger också vi närmar oss Amerika mer och mer. Hur ser det ut där kan vi undra. De rika på ett ställe och de fatiiga på ett något annat om vi ska hårdra det rejält.

Socialdemokraterna med främst Morgan Joahansson bedriver riktigt värdelös gammal högerpolitik som vi en gång i tiden hade. Sverige är kört i botten som det nu utvecklats. Rån på unga är bara en företeelse som vi aldrig haft tidigare i den utsträckning vi nu har. Med fortsatt Socialdemokratiskt styre blir Sverige mer och mer någon typ av lydstat med regler som börja närma oss den nazismen hade. Ett fullständigt kontrollerande Sverige från (skatte)-myndighet till den enskilde på individnivå. Det är sorgligt att Socialdemokraterna bedriver gammal unken högerpolitik.

Det finns också mycket stort anmärka i hur barnen växer upp. Mobilen är mera intressant än deras egna ungar. De bryr sig inte ens titta till de på en lekplats eller engagera sig i dessa överlag utan sitter eller står och stirrar blint i mobilen. Nyligen blev ett föräldrapar fällda för att deras barn höll på att drukna. Tillsyn saknades. Det här roten till det onda vi fått, att inte Sveriges barn som växer upp kan ha en tryggare och bättre miljö och vad gör Morgan Johansson? Jo han sätter nya lagar varje dag och främst om hårdare straff. Sverige håller på falla sönder rejält om det fortsätter.

Barnen måste sättas i första hand, inte hur de välmående och styrande har det. Det ser inte bra ut på något håll.

Att också Miljöpartiet som säger sig stå för det som inkluderar metoo-rörelsen (även detta ovan påtalade) kan sitta tysta och låta detta fortgå? Är det samma skit som övriga partier, ära och maktbegär hägrar före rättvisa och jämlika villkor?

Miljöpartiet medverkar till en typ av den gamla öststatsmodellen. Ett helt kontrollerande samhälle. Fy sjutton så hemskt. Jag ryser när jag tänker på det.

Facket, S och hela skiten tänker inte ett dugg på barnen. Är det så? Ja hur ska man annars tolka den utveckling vi fått.

Bli först att kommentera

Mindre ström för uppvärmning

Av , , Bli först att kommentera 5

Som det nu ser ut kommer vi använda allt mindre ström för uppvärmning av bostäder. Det skulle betyda det som går åt för laddning av elfordon (även flygplan längre fram i tiden) skulle bli 50/50.
Alltså behöver vi inte längre kärnkraften som nu läggs ner. Hur det blir i framtiden när allting ska drivas med el är en annan sak. Datorer och omkringliggande teknik tar ofantligt mycket ström också, kanske inte något som vi tänker på. Att strömförbrukningen skulle sjunka gör den knappast. Vi får hoppas på ”snillena” som tröstar på vindkraften har gjort de rätta beräkningarna.
Vid toppar ska det ändå finnas tillräckligt med ström säger samma ”snillen”. Ja, vad ska vi annat tro då?
Att vi står inför en rejäl katastrof om det värsta skulle hända att polerna smälter ner kommer vattenståndet i haven öka 80 m plus 30 m ytterligare p g a av expansion när det blir varmare och hopblandas med det övriga havsvattnet. Man beräknar att de som drabbas värst är Nordamerika och även Europa, de delar som nu ligger lågt. Halva jordens befolkning, 3,5 miljarder kommer inte ha någonstans ta vägen.
Spelar ingen roll vad vi gör verkar det som, vi har redan satt oss i den svåra sitsen att en katastrof kommer antagligen ske. Men riktigt när är svårt veta. Ändrar vi inte radikalt attityd då kommer vi fortsätta förvärra hela tiden.
Det sparprogram som var aktuellt för en tid sedan verkar man redan glömt. Frosseriet på allting ligger på samma nivåer som tidigare. Politiken har inte ändrat attityd. Den går i de gamla fotspåren. För vem vill rationalisera bort sig själva? Det kan gälla både i stora och små sammanhang.
Höghus och andra byggnader kan behövas när vattnet stiger, men hur ska man kunna ta sig ut och husera på marken?

Människorna måste vara det värsta som finns på jorden. Vad ser vi? Hyllningar, priser som delas ut, olika galor etc. De rika tar inte något ansvar alls. Men i slutänden kommer även de drabbas.

Jag blir så jävla trött på allt ”fjask” de har för sig.

Dårskapen tar aldrig slut

Bli först att kommentera

Nederbörd, storm och översvämningar

Av , , Bli först att kommentera 10

Det ser allt sämre ut för vårt civiliserade samhälle. Bekvämlighetena och den allmänt ökande produktionen ger inga större förändringar och då menat på klimatet.

Trots varningar om den höga värme som hotar är det få som tar åt sig. Att vi börjar köra elbilar och öka produktionen av dessa hjälper föga. Tanken kan givetvis vara god och visst kan elbilen ha fördelar inte bara på miljön utan även kan den visst bli det nya allmänna fordonet som slår ut den traditionella bilen/fordonen.

Men räcker det för att klara klimatmålen? Tror inte det, läget är mycket värre än befarat och vi kommer knappast ändra i det det närmaste seklen, om det nånsin går att ändra på.

Vi kanske helt enkelt får inrikta oss på det som nu sker och leva efter det. Det finns trots allt också fördelar för vissa områden som kan dra nytta av detta. Vi här i norr i de fortfaranda kyligare delarna har minst besvär av detta. Fjälltrakter kan visserligen ha stormar, vilket alltid varit, men översvämningar – nej.

”Att låtsas som det regnar” verkar det de flesta ändå leva i den tron. Städerna byggs ut och man planerar på de gamla sätten, trots man säger de ska förändra. Att skaffa elbilar/elbussar och andra elfordon kommer inte förbättra något till det bättre på klimatet. Klimatet är globalt för den som inte visste det. Om Umeå och dess ledning inbillar sig de skulle förändra klimatet kan jag bara säga ha, ha, ha…

Bli först att kommentera

Vilhelmina i chock

Av , , Bli först att kommentera 9

Senaste tidens besked beträffande det ekonomiska läget för kommunen funder de flesta säkert över nu.
Synd på en så pass bra plats att bo på ändå. För mig personligen tycker jag det fungerar bra, i stort. Det som jag anser inte varit bra har jag skrivit ner. Det kan gälla det som jag tycker skötts dåligt beträffande ekonomin men även några ”detaljer” som jag inte tycker var bra som även skulle beröra mig. Men som sagt det är inte några större problem.
Vilhelmina tycker jag har varit en bra ort, bra utbildningar med ett väl fungerande gymnasium. Vad jag kan minnas blev det ändå till det sämre när kommunaliseringen skedde någonstans i mitten av 90-talet. Det märktes bl a i undervisningen och betygssättningen som de styrande inte visste vilket ben de skulle stå på. Ständiga ändringar av betygskriterierna och vi kan säga ända fram till idag. Visserligen verkar det som det stagnerat nu.
Visst har kommunen legat i framkant i mycket och i jämförelse med de andra ”småkommunerna”. Och visst har Socialdemokraterna med deras ledning också gjort mycket för kommunen, allt är inte klandervärdigt som många kan inledas tro.
Politiken har varit turbulent inte bara i Vilhelmina utan också från riksnivå och vet någon nu vart vi är på väg? Kanske för egen del det inte har så stor betydelse, jag tänker närmast på vilket samhälle vi kommer få, eller i vilken riktning det styrs.
Ett är säkert, skolan måste bli bättre, bättre ordning (landet som helhet) och reda. Jämför vi hur det ser ut i länder där de knappt får gå i skola och hur tacksamma de är om eller när de får gå skiljer mycket mot vår vad beträffar ordningen. Vi har både fri skolgång, fria luncher som alla tar för givet. Inte ens våra grannländer har det förutom Finland. Ibland klagas det lite för mycket på allting och utan man försöker själva gör någonting åt det, eller inse något är fel.
Tänk också på vilka avstånd vi hade tidigare, jag menar kommunikationerna var dåliga, dåliga fordon i jämförelse med idag. Att åka buss är riktigt bekvämt och man skulle också eventuellt kunna ha någon typ av rullande skolor. Allt är inte omöjligt. Gamla vanor kan bytas ut mot nya. Vi får ändå försöka anpassa oss efter den situation vi har och göra det bästa av den.

Jag har ingen kontakt med skolan längre, men jag vill naturligtvis den ska vara så bra som möjligt. Det är ju den första byggstenen som sedan formar livet för de flesta av oss.

Vi kan också fundera över hur de sociala anpassningarna ske skulle se ut om skolan kunde ”fånga” upp fler och att sedan både utgifterna minskade och bättre levnadsförhållanden kunde uppnås. Som vi vet är också de sociala utgifterna höga. Detta måste också bero på någonting.

Oftas från grunden byggs allting upp

Bli först att kommentera

(2/2) Flytta barn från skola A till B – vilken vinst ger det?

Av , , 2 kommentarer 7

Då man läser om besparingar kan man undra vad det ger genom att flytta barn från skola A till skola B inne på samhället. Skolorna försvinner inte, det som blir mindre är att det kan sparas in på lärare, 1 tjänst eller 2, vad ger detta i besparingar i förhållande till den skuld kommunen står inför? Det är ju bara småpotatis vi pratar om.
Det står också att tjänstemännen (även kvinnor ingår i denna vilseledande term som borde heta något annat) där man räknat på elevantal och kommit fram till någon siffra. 10,6 har nämnts och man undrar om det är paket som avses att flyttas? 0,6 vad motsvara det, är det ett ben från någon elev? Man kan inte undgå föra skämt i dessa uträkningar där jag anser det blir alldeles för omständigt att alls räkna i dessa banor. Sunda förnuftet säger att det inte kan ha någon större betydelse och framförallt inte använda tjänste-x:en till det (x = män. kvinnor = ”Tjänstemän”). Jag tycker man borde använda den eventuella kompetensen till annat.
Att Nästansjö och eventuellt Malgovik läggs ner är väl det mest troliga och ger mest besparingar. Vad som sedan händer i framtiden och hur befolkningsunderlaget ser ut är inte svårt spekulera i om inte något drastiskt händer.
Även om det sker skolnedläggningar i byar kommer det inte ge några större vinster i förhållande till det budgetunderskott som nu finns.

Hur man tänker lösa det vet inte jag? Utförsäljning av Folkets Hus? Nja ingen vill ha det eller ge någon större summa för. Blir det en ny våg av flyktingar kunde man kanske göra om det till flyktingboende och sedan riva det som man gjorde med ett hus som flyktingar bott i. Det var så nedslitet att det gick inte reparera.

2 kommentarer

(1/2) Bromsa i tid innan bubblan spricker

Av , , Bli först att kommentera 7

Hur har man kunnat släppa Vilhelmina kommuns ekonomi så långt ner i botten? Det kan inte vara något som hastigt påkommit. Det måste man vetat länge att det måste göras något åt.
Redan innan föregående val, eller under de åren S+V regerade och vi hade en regering med S+V+MP var det redan då kraschen vi nu har påbörjades.
Pengarna från flyktingmottagningen blev som en ”boost” och nu kunde man vi(S)a medborgarna på handling.
Det byggdes inte lite och spenderades pengar i olika projekt, förutom gator och annat, underhåll som varit nära förfall på många ställen. Det ska tilläggas att vi har besvärliga förhållanden med tjäle som gör att det blir dyrare med underhåll av både vägar och gator så där har man en viss förståelse.
Men i övrigt. Utanför (mittemot) Konsum höll man då på i minst ett halvår dona och böka det som hörde till kommunens fastigheter. Vibo eller Vifab. Jag tycker faktiskt det blev till det sämre om vi ser till hur svårt det kan vara komma in med Taxi exempelvis. Det går inte köra in där direkt från E45, De gånger jag åkt Taxi har de fått köra in från E45 från övergångsstället. Jag anser man kunde lagt pengarna på viktigare saker.
Sedan har vi stora bygget med fastigheten som innehöll många myndigheter. Polis, Arbetsförmedling etc. Det som vi benämner med ”servicehuset”. Det kanske de flesta var överense om och det blev ju fint ur många synpunkter, inte tu tal om det. Men visst måste det ha kostat en hel del? Jag kommer inte ihåg under vilket tidsintervall man höll på med denna byggnad, men om jag säger minst 1 år. Inhyrd byggkran fån Skellefteå och en väldigt omfattande byggnation med Vilhelminas mått mätta. Det är klart det kostade. Sedan har vi alla moduler som skulle till för flyktingbarnen som skulle ha olika undervisningar. Det ska ju finnas 1 lärare för varje språk, det ska kommuner också kosta på.
Et hyreshus revs också (tillhörande Vibo eller Vifab) och det häll då på något halvår. Vem stod för den kostnaden, var det kommunen (skattebetalarna) eller fastighetsägarna Vifab eller Vibo?
Siste stora byggnaden (för Vilhelminas mått räknade) var för det LSS boende som nu står klart. En god tanke kanske, men det ska också betalas av någon. De är frågan om de inte också lyder under någon av fastighetsägarna Vibo eller Vifab? Men kostnaderna troligtvis ligger på skattebetalarnas nota.
Det kan inte komma som någon nyhet att kommunen gått back under lång tid. Skulden har bara vuxit och vuxit och ingen (av de styrande) har velat ta tag i det. Först nu beklagar man sig över det som varit och byggts upp under en längre tid. Man trodde väl i sin enfald de skulle vinna valet (S+V, Vilhelmina) och på så viss hemlighålla det så långt som möjligt. I folkmun brukar vi kalla det ett rävspel.
Detta är naturligtvis min version som jag upplevt och upplever den, sedan får var och en tro vad den vill.

Går det någonsin betala av detta lån som nu planeras eller om det redan är genomfört?

PA (Personligt Ansvar) borde också vara en del av det kommunala styret.

Vem kan reda ut denna uppkomna situation? Som jag ser ingen.

Bubblan har nu spruckit

Kan i viss mån jämföras med bygget av Nya Karolinska

Bli först att kommentera