Avverkning och sedan plantering återställer inte

Jag har alltid varit inne på det att det avverkas för mycket. Den gamla, naturliga skogens bindning av koldioxid går inte ersätta enbart genom att plantera nya plantor. Vi har många träd, javisst men det är inte samma sak som fullvärdiga skogar. Den svenska ursprungliga och gamla skogen som nu avverkas kan vara en bristvara om bara 10 år om det fortsätter i samma takt som nu.

Det är också bedrägligt inbilla sig göra boibränsle där skog ingår i en mängd det skulle göra någon större skillnad och dessutom det som då tas ut förloras i bindningen av koldioxiden. Det blir alltså ett nollsummespel och i slutändan blir det skogen vi behöver till annat – byggvirke m m – det som kommer bli en bristvara. Visst planterar vi mångdubbelt idag än vi gjorde för 100 år sedan, men det är klart när vi tar ut mångdubbellt av fullskaliga träd också då blir det i slutändan en total förlust.

Det är alltså lurendrejeri att politikerna inte har bättre insikt i vad de går ut med till allmänheten och låta dessa vaggas in i något som inte stämmer med verkligheten och dess utveckling. Det är förödande mot landet om det här fortsätter och även på andra ställen på jorden där skogen både binder koldioxid, ger liv samt tillgodoser vårt behov av virke och allt vi använder i tillverkning av träprodukter. Skogen ska inte eldas upp, vare sig i bränder eller användas till bränsle och därmed också eldas upp genom att driva motorer. I mindre skala kan det naturligtvis vara okej. Men det är allt. Någon större användning är helt förkastligt. Det är dax att tänka – om – nu. Det har redan gått för långt. Se här vad Greenpeace säger. Jag tror det är absolut sant.

VARNING!

Jag anklagar mestadels de stora skogsavverkarna – bolag osv. De mindre och små avverkar mestadels för sin äverlevnad. Det är rovdriften jag vill stoppa. i det  kan ingå annat än skog också.

Svenska skogsbruket (skövlingen) bidrar också till klimatförändringar. Helt klart!

2 kommentarer

 1. Petter

  Riksskogstaxeringen är baserad på hela sveriges skogsareal . Och gissar att inte Greenpeace har gjort nån egen Riksskogstaxeringen.

  • G E Abrahamsson (inläggsförfattare)

   Bara ”Riks…” säger det är några som är högsta toppen i de maffia vi har som ser till hur skogsbolagen kan göra sina vinster, skövla svensk skog utan repressalier. Det är klart att de inte är trovärdiga. Göran Person var tidigare högsta hönset inom Svea Skog och var då den högste maffiabossen inom det bolaget. Jag har själv jobbat inom skogsbruket och vet hur det går till. Jobbet kunde varit intressantare om det inriktat sig mera på miljön och inte bara å ren produktion. Det skapar bara otrivsel och någon miljöförstörelse är jag inte beredd medverka i. Det kostade mig jobbet, men såhär i efterhand var det värt det. Istället för att krusa slutade jag frivilligt. Idag har jag min pension och behöver inte krusa skitstövlar.

   Den får ursäkta som är av andra åsikter. Men hur var det med Swedbank och alla andra skandaler vi ser lite överallt. Det klart man blir misstänksam om allting inte sköts så bra som de får oss tro? Jag är skeptisk till mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.