Det storskaliga är oftast roten till det onda

Det storskaliga är det som utarmar landsbygd och ser till att städerna växer. Den politiken har förts nästan i 100 år nu och resultatet ser vi. Inte ens landets större skogsägare bor på den ort skogen finns. Tar vi både det statliga ägarna men även privata och varför inte SCA var har de sina kontor och avlönade tjänstemän? Den som tror att utvecklingen – för landsbygd/glesbygd – blir bättre med den nya tekniken att ta tillvara biobränsle är grundligt lurade.

Några fabriker här i Norrlands glesbygd och landsbygd kommer vi knappast få se om det ens blir något av någonstans i större skala. Etanolfabriken i Ö-vik som det lades ner omkring en miljard i vad blev av den? Har inte hört något att den skulle medverka i något produktivt sammanhang i dagens Sverige.

Notera också att uppgifter på skogsuttag är inte samma sak som att bedöma träden i vilken nytta de gör för att tillföra produktiva varor som virke och olika byggnadsmaterial. Rena bräder och virke är ett bra exempel. Visst kan andra produkter utvinnas också. I Storuman hade vi en spånfabrik – tillverkning av spånplattor – som var väldigt populära under en tid, men som nu är nedlagd för ganska länge sedan. Ytterligare ett bevis på att det inte går att bedriva småskalig verksamhet. Det ska vara stort och mäktigt precis som maffian i Italien när den härjade som värst. Dagens maffiabossar i Sverige tillhör den kategorin men inom ett annat område.

Ser vi till uttrycket produktiv skog tar det oftast en mansålder att växa sig till om vi menar att vi kan använda träden för uttag av virke – plankor, bräder i byggnader.

Visst kan det låta häftigt hur mycket skog vi tar ut och även återplanterar, men då ser man bara till volymerna, inte vad vi får i nyttig och användbar skog. Det tar ungefär 100 år. Idag tror jag mig veta att det avverkas så långt ner i diameter som 8 cm och gäller då med det gamla måttet ”i brösthöjd”. Ungefär vad en fullvuxen karl mäter 180 cm + – 10 cm i längd fast i höjd med bröstet.

Sådant virke (observera jag säger virke) duger inte till annat än bara produkter (massaved) som först mals ner, exempelvis till papper. Visserligen har man idag fina sågverk som kan såga mindre stockar, beräkna och kan få på så sätt få ut byggvirke från träd med mindre diameter, men inte så långt ner som 8 cm. Jag skulle tippa det måste minst vara 15 cm i brösthöjd och växt under minst 25-30 år.

Ser vi då var skogsuttagen sker, i norr eller i söder är naturligtvis den gamla norrländska skogen som en gång vandrade in från ryska taigan den bästa kvalitetsmässigt. Det är just den som snart inte finns längre. Att återplantera den och inbilla sig vi skulle få en liknande kvalité tillbaka är som att ge konstgjord andning.

Sedan det här med återplantering beror också på var i landet det sker. I norr går det långsammare och i söder snabbare och kvaliteten blir också därefter. Det går snabbare avverka i den södra delen men också direkt dåligt virke man får ut. Snabbväxande och därmed poröst med dålig hållfasthet som följd. Det finns också olika plantor. en del växer snabbt (värdelös kvalitet) och andra kan ta längre tid med bättre kvalitet med utvinning av produkter. Det bryr man sig inte oftast om, huvudsaken att mängden plant kommer i jorden för hålla ryggarna fria. I o m det är det lagstadgade och den bedrägliga planteringen utförd av de regler man går efter.

Dagens skogsuttag kan oftast hänföras till marodörer i vad som där ingår. En maskin ”klipper” ner skogen, marken vandaliseras och även vägarna där virkestransporterna sker på.

Spelar ingen roll hur mycket man vill landsbygd/glesbygd ska leva när metoderna gynnar städer där det mesta av folket finns och som ska ha sina olika arbeten med de olika medvetet utplacerade kontoren.

I vilken riktning vill du själv utforma Sverige – med marodörens ögon eller med insikt och vördnad för hela vårt avlånga land? Tyvärr finns det ingen som står upp för det här. Det blir nästan bara prat i kvadrat när man säger hela Sverige ska leva.

Det är också på det viset med dagens skogsbruk att det ger få jobb. Allting är numera maskinellt om vi hänför till avverkningar.

Jag avsäger mig då allt befattande med de som medverkar till att förstöra vår jord – Tellus.

Sverige är inte värst, okej men det är ingen ursäkt vi ska fortsätta på inslagen linje.

En kommentar

  1. Petter

    Miljarder lades inte ner på Etanolfabriken men 700 miljoner.
    Sekab har nu sålt den polska etanolfabriken. – Och ska fokusera på sin verksamhet i Örnsköldsvik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.