Mera av planekonomi om vi ska rädda klimatet

Det är precis vad man är rädda för att kapitalet och vinsterna ska minska eller helt försvinna om en riktig trovärdig klimatomläggning kommer ifråga. Det som händer nu att man pratar i banor om hjälpa till att skapa bättre miljöer och därmed mindre utsläpp, främst koldioxid. Samtidigt vill man inte förlora sina ställningar inom olika marknader. Elbilen exempelvis är det någon också som tjänar på, eller många kanske. Tillverkningsindustrin med sin ”miljövänliga produkter” kanske är just de som är de mest positiva i den klimatomställning som pågår. Inte minst batterierna som ska ersätta det fossila bränslet.

Kina om vi kallar dessa för ”kommunister” har nu en av världens största produktioner av många av de produkter vi använder. Deras ekonomi är från början baserad på en planekonomi och om den längre är helt utbredd i det avseendet kanske inte helt stämmer. Men det är ändå staten som styr – med järnhand får vi ändå tillägga – men landet är ledande i världen och deras ekonomi och tillväxt är bland världens största. Amerika ligger sämre till i det avseendet. Har även lånat ut stora belopp till Amerika. Att Trump är skraj för Kina är har han all anledning vara.

Det lilla landet Sverige försöker ändra i mycket, men hur väl kommer det lyckas när vi får skrämselhicka bara när börsen vänder och går neråt vilket är dess normala funktion. Skillnaden från rik till fattig kan vända över en natt till utblottad och förintad. Börsen och spekulationer är det första som måste försvinna. Det måste till stora förändringar, men hur många är villiga till det?

Från en besparing inom ett område och en ökning inom ett annat. Den totala skillnaden blir noll. Det är mera ett låtsasspel vi ser. I själva verket fortsätter det på samma vis. Ingen vill släppa taget. De griper efter alla halmstrån för att klänga sig fast i det gamla inövade. Deras hjärnor har låst sig och det enda som skulle göra skillnad är en omprogrammering.

Det finns lite att välja mellan. Kinas närmare 1,4 miljarder inv mot Sveriges 10 miljoner. Vi är trots allt bara en liten klick och i världen i övrigt.

Kina skaffar sig mer och mer inflytande. Svenska Volvo är bara namnet som finns kvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.