I vilken omfattning ska en kommun bedrivas?

Jag tar mig friheten ifrågasätta i vilken omfattning en kommun ska bedrivas. Jag riktar mig främst till de mindre i de s k ”Glesbygdsområdena”.  Vissa har större problem än andra att få sin ekonomi gå ihop. Några kan t o m ha en bra ekonomi, men det är väl mera undantag än regel?

När igår det visades ett inslag från D-tea i samband med att människor i glesbygd har påfallande lätt att bli tjocka eller överviktiga. Det är inte jag som säger det det framkom i inslaget. Har man plötsligt börjat intressera sig för det? Trenden visar att det snart inte finns några människor här om det fortsätter. Vad spelar det då för roll?

Nåväl, då kom det upp en person som hade hand om kultur & fritid som uttalade sig angående detta. Vad denne specifikt sa minns jag inte, men min undran är behövs verkligen en sån tjänst i en glesbygdskommun? De kan också vara många andra tjänster som inte alls behövs och jag anser med det befolkningsunderlag vi har (som blir bara mindre och mindre också) hur fasens mycket människor ska vi ha satta i olika tjänster? Vi får helt enkelt tolerera att vi inte har samma utbud som större orter. Teatrar och annat, det som finns i städerna.

Det är också på det viset att företagen – de privata – kommer inte att bli fler och vad betyder det, mindre skatter. Det kommer bli en bli en ännu hårdare framtid om det inte radikalt ändras i det system vi nu har. När vi blir en befolkning till största delen gamla, behöver vi ens några skolor om vi hårddrar? Den enda verksamhet som ska bestå är kommunens och hur drivs den och med vad? Jag anser efter de förhållande vi har kommer det knappast gå med den utveckling vi ser. Jobben, företagen kan inte heller anställa med de kostnader som nu finns. Varför har rut och rot införts är just därför. Det är bara angripa halva problemet, om ens det. Det stora problemet återstår, sänk kostnaderna rejält överlag för alla. Det är att välja mellan pest eller kolera, eller inget alls och lägga ner hela de små samhällena helt.

Företagen lägger ner och vad beror detta på? Oftast inte konkurrenskraftiga i förhållande till kostnaderna. Man kan inte bara drömma, man måste agera utifrån de förhållanden som finns. Sveriges likvärdighet kan vi glömma. Vi klarar oss utan den, vi har vår vackra natur och annat som vi kanske borde bättre utveckla. Det kan finnas annat fundera över som skulle vara intressant.

Den svenska modellen är både bra och dålig. Att människor som arbetar ska ha schyssta löner är naturligtvis okej. Samtidigt kan vi fråga oss är ingen lön alls bättre? Det finns också orättvisor inom den modellen. Vissa grupper har mycket lägre lön än andra likvärdiga samt inom vissa områden hålls lönerna nere. För Norrland (gles befolkning) har just detta gjort att vi tappar jobb. Återigen får vi välja, pest eller kolera eller ingenting alls. Den som har andra åsikter eller lösningar får gärna lämna sin kommentar.

Jag tror det kan komma ännu svårare tider än vad vi nu har. Kan C ändra något i det här?

Ska speciellt vuxna människor behövas sättas i aktiviteter med allmänna skattemedel?

Överlag kan vi fundera om det behövs den kultur vi ser idag.

Kapitalet växer inte av sig självt och att bara äta av det utan att bidra faller allting samman.

Vi får helt enkelt agera utifrån de förutsättningar som finns.

En kommentar

  1. Oscar

    Det du pratar om, är den svenska modellen. Tjänstesamhället som vi byggt. Där människor skall serva varandra genom tjänster åt varann. Tandläkaren lagar tänderna på dagisfröken som sköter barnen åt vaktmästaren som fixar snöskottningen åt kommunen som ser till att vatten o avloppet fungerar osv.
    Alla betalar skatt från samma pengar som cirkulerar i samhället. Däremot företagaren som drog in nya skattekronor till staten och kommunen på exportintäkter från försäljning av bräder till utlandet, han har slutat och flyttat till Spanien, då han sålt sitt företag till Kina.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.