Det var bättre förr – mindre komplicerat

Visst var det bättre tidigare innan vi skulle ha allting så bra ordnat för oss nu som vi ska ha och också kanske inbillar oss vi fått det bättre. Ja beror på hur man räknar. Bättre i den mening vi kan inte vara utan nånting som vi tidigare kunde undvara. I början när jag växte upp hade vi varken innetoa eller något bad eller andra tvättmöjligheter för kroppsvård. När jag var liten var det att värma upp vattnet på vedspisen och hälla i en större kopparkittel som jag kunde bada och tvätta mig i. Hur de vuxna badade och tvättade sig, förutom ansikte och andra delar av kroppen och hur ett helbad såg ut kommer jag inte ihåg. Förvisso ingen dör av lite smuts, naturliga hudbakterier i jämförelse med idag när kulor och krut är mera vanligt, speciellt i våra svenska städer. Just den ”skiten” fanns inte när jag växte upp.

Ingen dog då av det vad jag kan minnas. Utetoan, dassset med gamla tidningar som man gnuggade mjuka istället för det papper vi har idag var vanligt. Allting går om man inte vet något bättre. Idag skulle det vara en omöjlighet för de flesta vara utan dessa bekvämligheter.

Idag rekommenderas innebad – simhallar – och kommunerna/skattebetalarna måste se till så det finns. Alla barnen badar givetvis gratis och när det ingår i den simundervisning som vi måste ha. Det är naturligtvis bra att barn lär sig simma. Det fanns inte under min uppväxt och jag kunde inte simma, eller lära mig först när jag blev någorlunda vuxen. Men totalt sett är simmande kanske det svagaste jag behärskat i mitt liv. Jag växte upp med skidor och det är något som jag tyckt om och även gillar när det tävlas och när vi har svenskar som gör bra ifrån sig.

Bilar, traktorer var något som jag också växte upp med och i lumpen hamnade jag på en maskinpluton som byggde vägar och donade på. Någon s k ”skytteslusk” vid I20 eller dåvarande K4 blev jag inte heller. Det var ändå en ganska bra tid lumpen och vid dåvarande Ingenjörskompaniet i Boden. Jag gjorde min plikt i alla fall och några större utsvävningar fanns inte möjligheter till. Dagpenningen då var 5 kr.

Numera är många av de gamla regementena nerlagda, även försvaret lades ner mer eller mindre och under Reinfeldts tid vid makten (Alliansen) blev det nästan helt kaputt.

Liberaler var med och nedrustade och har sedan dess varit de starkast pådrivande för att bygga upp försvaret igen. Mycket märkligt agerande?

Och de pratar mestadels om ryssen och förfasas över dessa. Nu visar det sig att den farligaste vi har nära oss (Europa) är Erdogan och Turkiet. Att Sverige sålt vapen för runt 1 miljard som förmodligen också L varit med och godkänt gör inte saken bättre. Jag skulle inte gråta om L åker ur riksdagen vid nästa val. Ett mer eller mindre missanpassat parti som flänger än hit än dit.

Utebad under sommarhalvåret var inte något främmande i den ”iskalla” Malgomajsjön med mellan 12-18 grader som varmast. OBS! Jag uppger nog lite för varmt. Snarare mellen 8-12 grader ligger närmare sainningen.

Detta var lördagens kåser, gilla eller gilla inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.