Gasa eller bromsa?

Vilka situationer har kommunerna försatt sig i, jag menar de som går med underskott och det är många det. Inte bara de mindre – kan vara stora ytor med litet befolkningsunderlag. Vi ser hur det gick i Luleå som också uppges arbeta med ett underskott som de inte haft tidigare och som bara gasat på. Gruvdriften och allt vad det innebär beräknas ta slut om ca: 10 år. Även Skellefteå kommer att då drabbas hårt och det ”smutsiga” Rönnskärsverken som är det giftigaste vi har i Sverige, hur går det där?

Deras kommunalråd Niklas Nordström (S) lämnade hastigt sina uppdrag efter kritiken mot honom har varit omfattande efter avslöjandena om tjänstemannen som köpte konsulttjänster, kommundirektören Mikael Lekfalk i Luleå som nyligen fick sparken efter att ha köpt in en personlig mentor till sig själv för 570 000 kronor.

I samband med detta har även kommunalrådet Niklas Nordström, känd S-profil, pr-konsult och tidigare bland annat SSU:s ordförande, fått skarp kritik i sociala medier, berättar NSD.”

Frågan är vem kan vi lita till idag? Ser vi till våra egna kommuner bara inom Västerbotten, hur ser det ut där. Jag tror säkert man gör så gott man kan men frågan är om man måste börja ändra strategi. Umeå och Skellefteå de två största platserna (städer) inom Västerbotten verkar bara trycka ner gasen och hoppas det ska lösa sig. Tänk om batterifabriken inte går i lås som man tänkt sig, vad händer då? Samma sak med Umeå som gasar lika hårt eller ännu hårdare, vad händer där om det fortsätter i den lågkonjunktur (jag vet inte, lyssnar bara till vad andra säger) vi nu är inne i. Inte bara det, de vill ju bli en av de större städerna även i Sverige och vi ser hur utvecklingen där blivit. De har bland de högsta bostadspriserna i Sverige. De torde inte ligga långt efter Stockholm, eller till och med än värre om man säger så.

Så länge det kan skapas jobb och skattekronorna flyter in torde det gå ett tag till, men man verkar inte ha någon planering för framtiden om det plötsligt ändrar sig. Ska de också följa den utveckling som sker inom miljön för att ”rädda klimatet” varifrån ska då arbetena fås? Klimatsmarta jobb? Hittills har jag inte sett några direkta sådana, inte heller om jag räknar över hela Sverige.

Jag förstår inte den politik som säger de vill förbättra för pensionärerna bl a genom höjda bostadsbidrag. Det är ju inga pengar man får i handen och den som vill bo kvar hemma (egna bostäder) vilken nytta har jag av det? Först om jag tvingas flytta in på något boende av olika anledningar då först kanske jag kan dra nytta av detta. Detta som jag ser är en typ av något i ett förmynderi man bedriver och visst går det ihop med den (bostads)-politik man bedriver. I Västerbotten torde Umeå stad ligga i toppen av den utvecklingen. Att visa upp sin fina fasad och även gynna byggjättarna. Är det Socialdemokratisk politik i sin linda landet över? Vad är alternativet, fortsätta gasa eller bromsa? Det blir svårt med någotdera i den situation man försatt sig i. Att visa upp en fin fasad både i face och byggnader, hur länge håller det innan allt avslöjas och vilka ska de då skylla på i den situation de själva försatt sig i? Vilka nödlögner får i då höra? Blir det som med invandringspolitiken där vi alla skulle bli mer eller mindre rika. Jag ser det som mycket av illusioner eller rent av fantasier de försöker lura i oss.

Visserligen ska jag inte själv klaga allra värst, det finns de som har det värre. Men deras röster får vi aldrig höra. De bortglömdas och vem är intresserad av det i pamparnas Sverige. Jag drar de flesta över en kam, även LO och fack. Att koppla greppet på människor tycks vara den största avsikten. Att inte ha några andra val förutom låta fack och även arbetsgivare bestämma. Tack och lov är jag pensionär nu. Jag kan lämna det.

Skulle inlägget ogillas, får jag skylla på att jag är så dum att jag inte begriper.

Morsning

2 kommentarer

  1. Björn

    Kloka tankar och bra skrivet.Tyvärr så har du förmodligen helt rätt. Skulle vara intressant att veta hur mycket pengar,direkt och indirekt Skellefteåkommun har satsat i batterifabriksprojektet t.ex.

    • G E Abrahamsson (inläggsförfattare)

      Tack för det, då kanske jag slipper skämmas över vad jag skrivit. Åtminstone en som håller med. Kanske fler också?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.