Ibland visas riktigt bra program i svt

Igår kväll satt jag och tittade på Björn Gidstam – en känd doldis.

Konstnär, tecknare författare och mycket mer. Främst har han skildrat det svenska bondesamhället som nu är nedlagt. Det gäller hela landet men främst skildrar hand delar från Öland, Västergötland, Småland och däromkring. Hans far var också en typ av konstnär och det gick i arv till sonen Björn. Efter avslutade studier hemmavid (realskolan på den tiden) ansåg hans lärare han skulle skickas till Stockholm för vidare studier. Han gjorde närmast brakkarriär bara efter några år. Under en tid arbetade han åt Stockholms tidning numera nedlagd. Han skildrade också den dåtida staden med olika skisser och teckningar. Allt detta är nu rivet.

Man känner sig ganska blek inför hans kunnande och enorma prestationer. Han trycker mycket hur samhället förändrats och det storskaliga tagit över. Jag kan bara hålla med på den punkten.

Idag är det sällan vi pratar om det, att bruka jorden sparsammare, inte förvandla allt till kahyggen och ta ut alla andra resurser ganska vårdslöst och även då får vi se det som kortsiktigt. Det urbana samhället är också det som styr, hur folk har det i städerna och vilka åtgärder där som ska vidtas. Är bara landsbygd och utanförliggande områden från städerna endast sedda som resurser?

Vill du se hela programmet klicka på länken ovan.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.