Andra länder klarar krisen, men inte Sverige?

Det ser så ut i alla fall när det gäller flyget och Sveriges spjutspets SAS. Nu klagar man bittert, igen hur illa det är med allt stillastående flyg. Staten har redan hjälpt dessa med räddningspengar, ett antal miljarder, nu behöver det tillskjuta ännu mer om de tänker överleva.

Samtidigt fick vi veta att om tio år skulle allting drivas med batterier, även flyget, i vilket fall inte fossildrift. Har det ändrats nu eftersom man så snabbt som möjligt vill få igång både flyg och allt annat igen?

Miljöpartiet som stod i spetsen för detta scenario där S nu regerat (med stöd) skulle förändra inte bara Sveriges förhållanden utan i det närmaste världens, var allt detta bara luftslott de byggde? Det får en lätt att tro detta nu då vi ser de vill ha en återgång till det gamla och vanliga som vi alltid haft för att driva landet och vår ekonomi världen över. Det är ju de flesta partier i Sverige som nappat på det här med ”omställning” utom något eller några undantag.

Vi ser nu hur totalt misslyckat det skulle blivit om vi tänker oss hur det nu ser ut och kan jämföra nu när vi fick epidemien och blev snabbt tvingade till olika åtgärder. Det går inte bara strypa allting och fortfarande tro ekonomin ska rulla på som vanligt. Ska vi ändra i något måste även det andra följa med. Det saknas verkligen konsekvens och analys hur de hade tänkt sig.

Visst skulle vi kunna ”ställa om” om alla vore beredda offra något, men då ska inte EU komma med ett nytt räddningspaket (en återställare) på 8000 miljarder som även Sverige sedan ska vara med och betala i. Är vi inne i en världslig konkurs? Något kommer att hända om vi inte nu är vaksamma på vad vi ger oss in i. För mig får de gärna avskeda alla onödiga som har olika onödiga tjänster. Det är ju det saken gäller, att ekonomin ska rulla på som om ingenting hänt. Låna, låna, låna…

Ett i det närmaste koldioxfritt samhälle går knappast få när vi inte har förmåga ställa om våra mänsklga hjärnor. Vi kan inte både äta av kakan och ha den kvar.

Luftslott eller luftskepp, vilket scenario hade ”de” tänkt sig?

Ser vi till epidemien kan vi undra vad vi utbildar alla till, de som mer ska ha övergripande uppgifter. Är det för att spekulera, visa sig på styva linan, föra statistiker, matematiska formler och modeller osv, samtidigt som människor dör? Hittills har ingenting stämt, vad får oss att tro det ska göra det längre framåt i tiden – under överskådlig tid?

Jag blir så trött av allt ”svamlande” att jag undviker det. Det är döda vi pratar om, inte hur vi bygger formler och matematikmodeller. Har man tappat förståndet eller saknar man verklighetsförankring? Det är sjukt på många sätt det som sker.

Hur skulle det se ut vid ett krig, samma oreda? Främst Norge och Finland verkar kunna hantera situationen bättre, även Danmark. Vad kan detta bero på? Kan det vara för att de varit med om ett krig, där Sverige i motsats släppte igom tyskarna och gled undan kriget? I o f sig kunde många räddas från våra nordiska grannländer. Lite plåster på såren kanske vi ändå ska ha. Men likafullt ligger vi nu nästan efter i allting. Varför? Har över 200 års fred gjort oss viljelösa och till mentala sopor?

Snart närmar vi oss 5000 döda, för några dagar sedan var det 4000.

Vilken ”tillväxt” ska betala igen 10 000 miljarder? Är det större volymer eller kapaciteter på batterierna? Snarare borde vi lägga mer energi på hur vi laddar våra egna batterier. Genom lån som ändå vanligtvis ska betalas igen någon gång???

En kommentar

  1. G E Abrahamsson (inläggsförfattare)

    Farhågan är att vi som lredan lever ekonomiskt sparsamt (påtivinga eller inte) inte ska behöva drabbas ytterligare. Jag menar vi använder mindre resurser redan (miljövänliga om man så vill) inte ska drabbas av pålagor som kan bli resultatet av stora upplåningar. Visst kan man behöva låna, länder som privat och att man kommer över exempelvos en kris. Jag förstår ändå inte hur man tänkt sig en eventuell återbetalning och vilka främst det då kommer drabba. Vi ser redan vilka som offras. Gamla, sjuka och de som behöver hjälp samt de som är utförare av dessa tjänster. I Umeå fick vi se en beskrivning hur 14 st vårdare skulle tvingas byta om i ett litet toalettutrymme. Olagligt enligt arbetatrskyddslagen, men det struntar de styrande i Umeå i. Satsa stort är deras motto, skit i småfolket. Pensionärer, sjuka och de som tillhör vårdsekrorn. Även utförarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.