Nytänkande och bryta ett mönster

Det är alltid svårt för oss människor bryta ett visst mönster, ändra vanor. Vi vill gärna ha våra vanor inrutade, inte minst när vi blir äldre. Det är ännu svårare ställa om då eller ändra i sina rutiner. Det skulle enligt det jag vet ta 66 dgr ändra i sina rutiner, den tid det för hjärnan ställa om. Det ligger mycket i det om du själv tänker efter.
Ser vi till djuren torde det var samma sak, det vet ganska väl hur våra mönster ser ut och anpassar sig till det. När räven gör sin runda på morronen exempelvis, skatan vet också när det är lämpligast tjuva lite mat, söka nära husen o s v.
Vi människor har ändå en förmåga anpassa oss, för vissa går det snabbt och lätt, för andra kan det vara svårare och ta längre tid och vara rent ut sagt besvärligt. Det sitter kanske i våra gener hur vi är som människor. Mycket går att lära in, men vissa saker är svåra ändra på.
Totalt sett och på sikt lär vi (mänskligheten) anpassa oss. Vi hittar ständigt på nya saker i vår ständiga utveckling. Det kan ta tid, men en förändring sker alltid utan att vi nämnvärt tänker på det.
Naturligtvis finns det dåliga beteenden vi lär oss och som är svåra komma ur. Vår hjärna torde vara ganska komplicerad, lite mer än en banan. Bananhjärna låter kul och varför inte?

Bananrepubliken Sverige, hur låter det?

Ho, ha.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.