Vad ska vi ha fjällen till?

Nu har det blivit ett väldans ståhej då rader av människor och fordon besöker Stekenjokkfjällen, eller vistas efter vägen. Samtidigt sägs det störa renarna och kalvarna, vissa besökare är givetvis både nyfikna och om man så vill oförsiktiga mot det förbud som ändå finns att inte gå från vägen eller att vandra – ta en titt en bit ifrån.
Samtidigt kan vi undra hur vi tänker häruppe om vi ska fjällen för oss själva men samtidigt vill vi utvecklas, att folk ska besöka oss och få den tillväxt som alla pratar om. Besöksnäringen är jätteviktig som vi alla förstår vad coronan nu ställt till med. Inte minst handeln och främst gränshandeln som stagnerat rejält eller till ingenting.
Vi ser också hur skolor läggs ner och det blir tunnare och tunnare med människor, men samtidigt vill vi inte ha något intrång, hur löser man det, genom att förbjuda människor komma hit?

Problemet är inte mitt, jag bara undrar?

Ser vi till andra länder och varför inte Kanada eller Nordamerika där vägar går lite varstans och samtidigt de vilda djuren vistas där går bra. Vilken hänsyn måste vi ta till rennäringen i Sverige, ska vi stänga fjällen?

Jag bara undrar igen vilka strategier vi tänker oss för utveckling och tillväxt. Ska vi bomma igen fjällen för besökande?

Sedan kan vi också väga kostnaderna mot varandra eller eventuella vinster om man så vill. Naturbevakning, rennäring, turism, besöksnäring. Vilka ska vi ta bort och vilka ska vi behålla om jag uttrycker det så. Detta borde varje länsstyrelse i länen undersöka. Jag litar till vi har kunnigt folk som klarar den uppgiften. Eller…?

Betänk också hur länsstyrelserna bedrivs med omkringliggande personal. Betalar de sina egna kostnader? Det uppstår många frågetecken om vi går in i djupet på problemen om vi väljer kalla det så.

I dessa sparkravens tider borde vi kanske närmare undertsöka vilka som bär upp sina kostnader alls. Olika organastioner/inrättningar osv.

Nog vet jag hur man skulle få det här gå ihop, men det tänker jag inte avslöja, det får man lista ut själva. Även Stekenjokkvägen.

Ledtråd – i staden har man tullavgifter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.