Bråk om utjämningsbidraget

Finansborgarrådet i Stockholm Irene Svenonius (M) vill skjuta upp det utjämningsbidrag som gör att Stockholm kommer vara tvingade betala till andra delar i landet. Jag minns inte exakt vad den summan var men det rör sig om ett anta miljarder. Hon skyller på coranan och de utgifter de haft i samband med den. Lena Micko civilminister (S) försvarar dock utjämningsbidraget i den utformning som det nu är och säger att alla delar i landet haft utgifter som orsakats av coronan.

Beträffande Svenonius vet hon mycket väl vilken kritik hon fick i samband med utbyggnaden av Nya Karolinska. Då var det inte frågan om några besparingar, tvärtom öste hon och andra likasinnade på till bristningsgränsen och vi vet att olika entreprenörer fick hutlöst i betalning. En vattenkran, en installation av den som exempel kunde kosta omkring 1 miljon. Det blev en jättedyr historia för Stockholm stad som hon direkt ansvarar för. Dessutom fungerade inte sjukhuset som det skulle. Fint på ytan men i verkligheten var det just traditionellt fungerande sjukhusvård som kunde saknas.

Micko säger också att vi utbildar människor i landet förutom Stockholm som är en kostnad för oss och att de sedan som utbildats flyttat in till Stockholm. Ett antal på 40 000 nämndes varje år.

Vi ser bara vad som hände med invandringen, hur många fick inte gå i skolan bara här i Vilhelmina och hur många stannade sedan? I o f sig finns ju nästa inga arbeten alls så det är inte så konstigt i sig, men så fungerar det.

Jag anser ändå att utjämningsbidraget som det nu utformats bör följas. Svenonius får säga vad hon vill. Hon får helt enkelt göra sig inpopulär och höja skatten för stockholmarna. Nivån på skatteuttagen i landet varierar stort. Liten befolkningsmängd ger höga skatter. Utarmning är det som väntar. Få eller inga vill bo där. Det blir en ond cirkel kan vi säga. Tigga pengar från ”rika” kommuner löser kanske inte heller hela problemet på sikt.

Tvärtom borde glesbygdskommuner ha de lägsta skatterna och de förmånligaste villkoren som uppmuntrar inflyttning och företagande. Nu gäller motsatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.