Vindsnurror på elbilar

Jag skrev en gång minns jag om hur man skulle kunna ta tillvara luften man åker igenom och de luftströmmar som bildas då bilen är i rörelse. Man pratar nu om vätgasbilar har vi sett med tankar på taket. Problemet med vätgas idag också att det knappt finns några tankställen. Vi får ändå beteckna det som mera i försöksstadiet. Med tiden kanske det kan bli något. Större fordon, bussar o s v kanske redan nu börjar använda eller redan har. I jordbruket vore det närmast perfekt.

En vindsnurra på taket på en elbil som ger ström tillbaka när man kör. Det måste bli en typ axiell fläkt (horisontell/liggande) med en typ av tunnel den ligger inuti där luften pressas ihop och passerar. Frågan är hur mycket luftmotstånd den ger om den eventuella vinsten som skulle ge ström tillbaka i batteriet skulle bli ett nollsummespel.
Visst går olika tekniker utvecklas som innan vi inte hade en aning om. Går vi till djurens värld, eller insekternas finns det många exempel på hur lite energi de använder för att göra rent ut sagt gigantiska arbeten. Titta bara på den lilla myran. Vi har även växter som är fantastiska och kan ha fantastiska egenskaper.

Lotusblomman kan vara en, där vattnet rinner av direkt. Varför finns inte det i billacker en typ av detta? Visserligen går det att lägga på ett lager vax som skyddar, men inte direkt någon färg som har den egenskapen inbyggd som lotusblommans.

Friktion är ett svårt problem lösa många gånger. Det nya ämnet grafenet kommer snart ut på marknaden i olika egenskaper och har utmärkt ledningsförmåga för ström trots det kan bara vara knappt lövtunt.

Visst kommer våra samhällen se helt annorlunda i framtiden om vi tänker på de tekniska framstegen. Hästen var en gång den väsentliga dragaren och hjälpen för många, den kom ganska snabbt bort när vi fick motorerna och maskinerna som inte behövde varken vila, sömn eller föda. Nu är vi inne i en annan fas där vi inte heller ska något ha flytande bränsle, hur kommer det bli i framtiden. Är detta den absoluta lösningen tillgodose våra behov? I alla fall tycks politikerna vara övertygade om detta och har för ganska längesedan börjat ta ut skatter på den delen för att vi ska sluta använda dessa.

Vi kan ändå fråga oss om det går lite för snabbt och tekniken hamnar i efterkälken i förhållande till uttagna skatter på det som redan fungerar och att det blir närmast ett slöseri med det redan väl fungerande som vi uppmanas skrota?

Ser vi till valfångsten som pågick under en tid och på vissa ställen utrotade valen, visst var det bra vi fick oljan från marken istället och valarna kunde lämnas ifred.

Vissa påstår svälten och nöden i världen kommer försvinna i o m elbilens inträde. Tror någon verkligen på det? Fabrikerna som ska tillverka allt detta som ingår i den ”omställning” som sker hur mycket av naturens resurser använder de inte upp?

Självuppladdande elbilar vore det ultimata med turbin driven av ett ihoppressat luftflöde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.