Nicke Grahn, Liberal från Myr och Mo

Fixartjänst förebygger fallolyckor bland äldre!

I flera kommuner finns en verksamhet som brukar kallas ”fixartjänst”. FIxartjänsten innebär att äldre kan få hjälp med sådant som att byta glödlampor, rensa hängrännor, byta gardiner osv, kort sagt sådant som innebär risk för fallolyckor bland äldre. Fallolyckorna bland äldre orsakar enormt lidande och är orsaken till många och långa sjukhusvistelser. Fixaren är ett enkelt och billigt sätt att förhindra många fallolyckor, och det borde finnas i alla kommuner. Vi har tidigare lagt förslag om en fixartjänst i Dorotea, men blev nedröstade. Men skam den som ger sig. Vi ska jobba vidare för att det ska finnas en fixartjänst även i Dorotea kommun.

3 kommentarer

 1. Inger Henricson

  Hej Nicke!
  Mycket bra förslag. Utan att ha diskuterat med mina partivänner i Miljöpartiet vågar jag säga att vi stöder ditt förslag till fullo. Hur har du tänkt att det ska finansieras? Kommunen? Tror, att även om vår kommun nu inte tycker sig ha pengar till en sån tjänst, kommer den att tjäna in sig ganska fort eftersom vi får färre fallolyckor som i sin tur blir kommunala vårdnadstagare. Bra!

 2. skeptikern

  Hej
  Är i grunden positiv till förslaget men har en del frågor.
  Du säger ju sådant som innebär risk för fall och ger ett par exempel, så hur många fall kan detta förhindra som annars leder till något benbrott eller annan skada?räknat på doroteabornas fallfrekvens? Finns det andra åtgärder som skulle kunna vara minst lika bra?
  Exempevis att man kollar vilka som har en förhöjd risk för benbrott och medicinerar med kalcium tabletter och kanske fysisk aktivitet på recept, kanske gruppträningar?
  ( menar inte att det ena utesluter det andra)
  MVH
  Skeptikern

 3. skeptikern

  Hej är i grunden positiv till ditt förslag, vill däremot ställa några frågor.
  Du nämner några exempel på vad fixaren ska utföra, här kommer min fråga. Hur många benbrott/skador på personer kan vi räkna med att detta kommer att minska i Dorotea kommun? Vad säger siffrorna från de kommuner som redan har en fixartjänst?
  Finns det andra åtgärder som är minst lika efektiva, exempelvis undersökning för svagt skelett, med medicinering i kombination med fysisk aktivitet på recept som gruppträning för de inom riskgruppen?
  En annan vore väll om låt oss säga alla över en viss ålder fick dubbar som de kan ta på skorna, dock är det nog svårt att kontrollera hur väll dessa används.
  MVH
  Skeptikern

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.