Politiska ungdomsförbund stängs ute från Umeås gymnasieskolor

Problemet fortsätter för de politiska ungdomsförbunden att finnas ute bland Umeås elever. Igår då ett gäng från Moderata Ungdomsförbundet skulle kampanja på en av de större kommunala skolorna blev det utslängda. Även om det enligt uppgift gick trevligt till så kvarstår problemet – kommunens elever får det mycket svårare att ta del av de olika partiernas budskap och visioner. Ansvarig politiker för gymnasienämnden, Hans Lindberg (S), har i senaste kommunfullmäktige framfört hur viktigt det är att partierna ska kunna få finnas på skolorna. Nu är det hög tid för honom att agera!

 
 
 
Pressmeddelande som gick ut igår:
 
Politiska ungdomsförbund stängs ute från Umeås gymnasieskolor
 
Det är mycket olyckligt att Umeås gymnasieskolor väljer att stänga ute de politiska ungdomsförbunden. Rektorerna som beslutat detta är skyldiga ett svar på varför man valt att hantera situationen på detta sätt. Detta går tyvärr tvärs emot såväl Skolverkets riktlinjer samt den politiska viljan hos Umeås kommunpolitiker.
 
– Vi, liksom de andra partierna, har alltid varit välkomna att kampanja på Umeås gymnasieskolor när som helst, tills nu. Det känns mycket tråkigt att vi blev avvisade därifrån idag när vi skulle prata med eleverna i cafeterian, säger Katja Isacsson, MUF Umeå. De nya policys som hänvisades till är mycket oklara och varierar från skola till skola.
 
Moderata Ungdomsförbundet tycker det är viktigt att värna det demokratiska arbetet ute på skolorna, där ungdomarna finns. Kampanjerna på skolorna är en essentiell del av de politiska partiernas arbete. Att en elev får träffa andra unga engagerade föder en nyfikenhet och en vilja till delaktighet som kan vara svår att skapa av lärare på lektioner. Utan mötet med unga människor stannar också partiernas rekrytering till de organ som håller demokratin vid liv.
 
Om dessa policys beror på en rädsla för odemokratiska partier vars värdegrund inte överrensstämmer med skolans så är det beklagligt att utestängning av samtliga partier blir konsekvensen. Det är förståeligt att oreda på skolan inte är önskvärt men skolan har då ett ansvar att avvisa dessa i fall då det allvarligt stör ordningen. Att begränsa de demokratiska partierna är allvarligt.
 
För frågor kontakta
Katja Isacsson
 

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.