Obamas stjärnglans

 Nu i dagarna pågår den amerikanska förvalskampanjen inför höstens mellanvalsår till kongressen. Efter Republikanernas katastrofval 2008 spås det att i det kommande kongressvalet kommer deras revansch. Något som bygger på den bilden är den senaste tiden förtroendesiffror för Barack Obama. De har tämligen rasat på nivåer över 70 procent till runt 45 procent. Bara några procentenheter över vad den tidigare mindre älskade George Bush hade på slutet av sin ämbetsperiod. Analysen till varför kan säkert göras lång. Men i grunden handlar det om att de förväntningar som fanns har långt ifrån infriats.
 
Jag bloggade tidigare i ämnet och skrev då om att de förväntningar som fanns på honom i januari 2009 innan hans installationstals skulle hållas. Några mirakelkurer har än så länge inte infunnits sig. Något som i och för sig är helt realistiskt. Inom politik finns det sällan några snabba sätt att fixa samhällsproblem på. Det krävs ett långsiktigt arbete om det ska åstadkommas skillnad – annars slår det snabbt tillbaka. Obama har fortfarande några månader kvar att visa att han gjort skillnad, annars kommer domen att vara hård mot honom och demokraterna i det 57:e presidentvalet 2012. Helt klart är att Obamas stjärnglansen har mattats av de senaste månaderna.
 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Peter Burström

    Jag har ingen aning om det som Sven skriver här under stämmer, men det är iallafall mycket ovanligt att svenskar gillar amerikanska republikaner mer än demokraterna. Så jag tänker utgå från att Obama är din kille också.

    I så fall rekommenderar jag varmt att du kollar in Jon Stewart på http://www.thedailyshow.com och kollar igenom allt som finns där. Gillar man amerikansk politik (ur rent humoristiskt perspektiv, vilket jag själv gör) kan man inte välja fel film att kolla på.

    Jag skulle rekommendera att du kollar in ”Is america turning into Sweden?”. For you convenience finns länken på min blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.