Patientsäkerheten måste bli bättre

Årligen sker det cirka 100 000 vårdskador som hade kunnat undvikas, enligt beräkningar från Socialstyrelsen. Från och med årsskiftet har en ny lag Patientsäkerhetslag trätt i kraft vilket innebär att fokus handlar mer på att hitta fel och brister istället för att hitta syndabockar. En viktig och kursändring som jag är övertygad om innebär att fler vårdskador kan undvikas.

 
För det är inte rimligt att de ersättningar som betalas ut av LÖF (Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag) har på tio år fördubblats. Det förebyggande arbetet kan bara bli bättre och redan på kort sikt kan den här utvecklingen brytas.
Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. Fru Karlsson

    Hur lagstiftar man bort den mänskliga faktorn som är en stor ”bov” i sammanhanget? Eller hur lagstiftar man bort alla dessa fallolyckor som sker ute på avdelningarna? Man kan ju inte ha 1 personal/orolig/förvirrad patient, vilket är det enda sättet för att förhindra detta, eller så söver man ner dem, vilket ju är förbjudet.

  2. Nicklas Sandström

    Svar till Fru Karlsson (2011-01-04 10:28)
    Hej!

    Självklart går det inte lagstifta bort sådant. För att komma tillrätta med sånt tror jag att man måste hitta sätt att jobba annorlunda som gör att som personal ges mer och bättre tid med patienterna.

  3. Fru Karlsson

    Nicklas, tror du själv på det där? Citerar; ”hitta sätt att jobba annorlunda som gör att som personal ges mer och bättre tid med patienterna” Slut citat.
    Vad menar du överhuvudtaget med att ”jobba annorlunda”?
    Mer personal är det enda som hjälper något, eller åtminstone generös tilldelning av extrapersonl vid de tillfällen när ordinarie personal inte tycker sig hinna med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.