Stärkta patienträttigheter för vård utomlands

Idag presenterar Socialminister Göran Hägglund en ny reform från regering om att patienter som söker vård i ett annat EU-land ska inte längre behöva betala i förskott. Nu blir det istället så att fakturan går direkt till det landsting som man bor i. Något som bland annat gynnar de som inte har råd att ligga ute med 150 000 för en operation.
 
Bakgrunden är EU:s patientrörlighetsdirektiv som öppnar upp för EU-medborgare att söka vård i ett annat EU-land om man inte kan få vård i sitt eget land. Än så är det endast runt 700 stycken svenskar per år som hittills har sökt vård på det här sättet.
 
Ambitionen från Västerbottens läns landsting är att börja sälja vård och då öppnar den här förändrade EU-lagstiftningen upp för det. Sjukvården på NUS är världsledande inom vissa områden och skulle inte ha några problem att kunna konkurrera med andra för att erbjuda vårdtjänster.

Etiketter: , ,

9 kommentarer

  1. Fru Karlsson

    Erbjuda vårdtjänster? Så då kommer med andra ord vårdköerna att bli ännu längre för oss ”vanliga sjuka svenskar” fast vi är ju inte alls det (sjuka alltså)..kom jag just på:-))) För det går inte att ”sticka under stol med” att det är ett oerhört lönsamt projekt att ta emot ”icke länspatienter”.. alltså kommer de patienterna att tas emot i första hand.

  2. Lendo

    Om Fru Karlsson tänker ett steg längre så inser hon att det kommer det att generera mer pengar till Blir det mer pengar så kommer köerna att minska då kanske fler tjänster tillsätts eller liknande. Det är inte heller så att det kommer vara 1000 personer som söker detta på en gång så du kan nog vara rätt lugn. Du får den vård du behöver.

  3. nn

    Är inte läkarbristen den viktigaste faktorn som begränsar landstingets möjligheter att tillgodose invånarnas vårdbehov?

    Om ”Du får den vård du behöver” så kan jag själv intyga att inte är så. ”Du får den vård det finns resurser till” ligger nog närmare sanningen, och om detta finns avgjort mycket att säga.

    /NN

  4. Fru Karlsson

    Till ”nn”.
    Det är verkligen märkligt detta med ”läkarbristen” det har aldrig funnits så många läkare som det gör nu. Men många vill ”forska” och det kan handla om saker som det redan forskats i, sen forskar de med detta i flera år och när det är slut så hittar de en annan vinkling på samma forskning för att kunna fortsätta osv.
    En annan sak är ju att alla vill vara överläkare så det kan finnas flera sådana på samma ställe med den lön som följer med.
    Alla vill de jobba på attraktiva ställen ingen vill jobba i glesbygdsområden, utan vi måste betala stafettläkare för enorma kostnader.

  5. Lendo

    @nn: Ja du sa ju just ” Du får den vård det finns resurser till” ligger nog närmare sanningen, och om detta finns avgjort mycket att säga”. Det är just därför Västerbottens LÄns Landsting ska sälja vård. Det är ju själva poängen med att få fler resurser.

    @Fru Karlsson: Allt är möjligt. Det är precis sådant tänkt som inte utvecklar Västerbotten. Det är väl också därför man måste söka nya vägar för att få in mer pengar. Att sälja vård till andra länder är i mina ögon en fantastisk idé.

  6. nn

    Till ”Fru Karlsson”. Antalet läkare i Sverige ligger nära OECDs medelvärde, så på så sätt har vi väl varken många eller få läkare. I många andra länder har jag dock känslan av att vården är betydligt mer effektivt organiserad än i Sverige. I vårt land skall läkaren göra i stort sett allt administrativt arbete själv, efter att man valt att säga upp de flesta läkarsekreterarna.

    Oavsett orsakerna kring att för få läkare syns ute i verksamheten sä är dock bristen ett faktum. Från läkarförbundets sida har man i alla år stenhårt hållit emot när det gäller att öka utbildningen. forts …

  7. nn

    Argumentet för att hålla emot har just varit att vi ju har så många läkare. Men om det ändå saknas läkare så kan man väl inte bara hävda att det teoretiskt inte borde saknas läkare och lämna frågan? Som man gjort.

    Det finns säkert många förklaringar till bristen på läkare. En är att läkare tycker om att forska men jag tror att det finns många andra förklaringar också. Det som är bedrövligt i detta är dock att bl a Socialstyrelsen inte verkar ta riskerna med detta på allvar. Effekterna av stafettsystemet och långa jourpass har Socialstyrelsen noga under alla år passat sig för att utreda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.