Svår men nyttig prioriteringsprocess i landstinget

Under de senaste månaderna har landstingets gruppledare haft omgång två av prioprocessen. I går tog styrelsens beslut att fastställa de färdiga prioriteringarna. Denna gång har arbetet varit mycket tuffare en första omgången. Å visst har det varit svårt och komplicerad och min reflektion är att det är så långt ifrån det går att komma en politisk styrning genom att arbetet sker så långt ner på detaljnivå. I arbetet har vi hanterat budgetposter allt från 700 kr till mångmiljonbelopp för läkemedel.
 
Totalt identifierade 10 procent av verksamheten och av den så har 52 miljoner omfördelats. De 52 miljoner ska då 26 miljoner kr användas till nya dyra läkemedel exempelvis inom cancervård, infektionsvård, reumatisk vård, dermatologi och neurologisk vård. Vidare föreslås bl a en dygnetruntbemannad ambulans i Umeå, en mellanvårdsavdelning för IVA-patienter på Nus med mera.
 
Även om den politiska delen i processen varit svår och på detaljnivå så har det varit lärorik i den diskussion som varit med vårdens verksamhetschefer. Som jag fått det beskrivet av verksamhetschefer har det varit nyttigt att i diskussion över professionsgränserna få diskutera sin verksamhet. En annan positiv erfarenhet som vitnas om är att verksamheten fått jobba igenom belysa sin verksamhet.
 
Nästa steg av den här processen är att den måste ske i annan form och vissa delar behöver jobbas in på ett bättre sätt i landstingets ordinarie budgetprocess.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Maria Skiddi

    finns det någonstans där man som medborgare/skattebetalare tydligt kan SE vart alla pengar tar vägen? HUR mycket som går direkt till vård, administrativt arbete- ”konstverk” osv…

    eftersom landstinget trots skattehöjning fortsatte gå back och eftersom revisorerna redan 2003 gav skarp kritik kring bristande styrning, innehåll-uppföljningar osv?

  2. Nicklas Sandström

    Svar till Maria Skiddi (2012-02-12 12:48)
    Hej Maria!

    Det finns kanske inte på den detaljnivå som du kanske önskar. Men via den här länken och den powerpoint-presentation som du hitta där finns det rätt ungefär:
    http://www.vll.se/default.aspx?id=26133&refid=29399

    Under övrigt så är en post på 144 miljoner som går till Region Västerbotten. Där finns pengarna för kultur och regional utveckling.

    Hade önskat att man redan tidigare än 2003 började göra något åt ekonomin i landstinget så hade man sluppit sådana panikåtgärder som vidtas nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.