Antibiotika är ett av de viktigaste fundamenten i modern sjukvård

 
I dag skriver två tunga nationella företrädare för vården i en debattartikel på DN-debatt om vikten med att få ner antibiotikaanvändandet. Johan Carlson, generaldirektör Smittskyddsinstitutet, SMI och Göran Stiernstedt, chef för avdelningen vård och omsorg, Sveriges Kommuner och landsting, SKL lyfter upp problemet med att allt fler bakteriestammar utvecklar motståndskraft mot antibiotika och vanliga sjukdomar blir allt svårare att behandla. De menar att en orsak är vår överanvändning av antibiotika. Användningen driver utvecklingen av bakteriernas motståndskraft – resistensen – och hotar patientsäkerheten i hela vården.
 
Hotet från multiresistenta bakterier blir allt mer alarmerande. Om inte världen agerar riskerar vanliga infektionssjukdomar som lunginflammation och blodförgiftning att återigen bli dödliga farsoter samtidigt som risken för allvarliga infektioner i samband med kirurgiska ingrepp ökar dramatiskt.
 
Få upptäckter har haft så stor betydelse för sjukvårdens utveckling som antibiotika. För de allra flesta är det svårt att tänka sig en värld där ett infekterat sår, lunginflammation eller andra "vanliga infektioner" åter skulle innebära en alvarlig risk. Tillgången till effektiva antibiotika är också helt central för att minska risken för infektioner vid kirurgiska ingrepp och har varit en förutsättning för mycket av den utveckling som skett inom cancerbehandling och vård av för tidigt födda barn. Antibiotika är kort sagt ett av de viktigaste fundamenten i modern sjukvård.
 
I februari lyfte jag upp i en interpellation frågan kring hur Västerbottens läns landsting ska arbeta med frågan om att minska onödig förskrivning av antibiotika. Mycket glädjande pågår det mycket bra arbete och landstinget ligger i framkant när det gäller att inte skriva ut onödig antibiotika. Vilket är förstås är mycket glädjande.
 
 
 
 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.