Pressmeddelande 11-11-08: Socialdemokraterna och miljöpartiet har börjat avvecklingen av inlandssjukvården!

Socialdemokraterna och miljöpartiet har börjat avvecklingen av inlandssjukvården!

Pressmeddelande 11-11-08

I dag på förmiddagen beslutade landstingsstyrelsen med röstsiffrorna 8 – 6, en ledamot avstod, om att gå vidare med den andra delen i Socialdemokraterna och Miljöpartiets sparpaket gällande länets sjukvård. I och med att styrelsen nu tagit beslutet kommer akutplatserna avvecklas helt i Sorsele och Dorotea samt minskas i Malå.

Om Alliansens förslag till kostnadsreduceringar hade vunnit dagens votering hade dessa platser funnits kvar, säger Nicklas Sandström (M), Marianne Normark (FP), Olle Edblom (C) och Birgitta Nordvall (KD) i en kommentar.

I beslutet om kostnadsbesparingar på 65 miljoner som berör landstingsstyrelsen fanns inget underlag som redovisar innehållet och inte heller några konsekvensbeskrivningar kring de olika åtgärderna. Förslagens konsekvenser går därför inte att överblicka i dess helhet. Något som Alliansens ledamöter ställer sig mycket kritiska till.

– Hanteringen av ärendet är helt oacceptabel och vi hoppas att väljarna i länet visar vad de tycker om dessa besparingsförslag vid valet 2014, säger Alliansen i en avslutande kommentar.

För mer information:
Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd
070-254 45 15

Marianne Normark (FP)
Gruppledare
070-243 57 04

Olle Edblom (C)
Gruppledare
070-564 44 65

Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare
070-278 58 10

Alliansens förslag till yrkande och skriftliga yttrande:

Ärende 6 – Kostnadsreducerande åtgärder 2012
VLL 1535-2011

Alliansen yrkar:
att arbetsutskottet får i uppdrag att inarbeta kostnadsreduceringar i styrelsens verksamhetsplan och budget enlig bilagda dokument "Tid för ansvar".

Vi vill dessutom lägga följande särskilda yttrande till protokollet:

Bristande underlag och konsekvensbeskrivningar

Projekt balans som har ett 70-tal förslag har aldrig presenterats i sin helhet för styrelsen. Enbart en muntlig presentation har tidigare presenterats.

I nu föreliggande beslut om kostnadsbesparingar som berör styrelsens ansvarsområde på 65 miljoner finns inte heller något underlag som redovisar olika förslag och inte heller redovisas några konsekvensbeskrivningar kring de olika åtgärderna. Förslagens konsekvenser går därför inte att överblicka i dess helhet.

Det enda förslag som nämns i beslutsförslaget är att antalet akutvårdsplatser skall reduceras.

Umeå 2011-11-08

Niklas Sandström (m)         Marianne Normark (fp)

Olle Edblom (c)        Birgitta Nordvall (kd)

Liv Granbom (m)        Margareta Carlbäck (fp)        

 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Bergis

  En av mina stora grubblerier är hur moderaterna kan svamla så gott om nuvarande sjukförsäkringspolitik, men ändå besitta makten i landet. Eftersom majoriteten inte alls gillar det som sker med vår välfärd och utförsäkringen, det går liksom inte ihop för mig.

 2. Nicklas Sandström

  Svar till Bergis (2011-11-08 12:23)
  Hej!

  Var en spridd skur av olika påståenden. Alliansens omläggning av sjukförsäkringen handlar om att hjälpa människor tillbaka till ett arbete. Vi satte stopp för att människor slussades ut i ett utanförskap. Nu kommer dessa tillbaka, med stöd eller andra insatser, till ett arbete.

 3. Jimmy Mattsson

  Jag är lite nyfiken på varför det är så mycket besparingar för vård, skola och omsorg på senare år. Vilken utgiftspost har blivit större? vart går pengarna.

 4. Nicklas Sandström

  Svar till Jimmy Mattsson (2011-11-16 20:52)
  Hej Jimmy!

  Svaret är faktiskt rätt enkelt. Vi erbjuder idag mycket bättre och mer avancerad vård än vad vi gjorde förr. För att kunna fortsätta att göra det måste vården ständigt prioritera in nytt framför sådant som inte är lika viktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.