Replik: Landstinget behöver en ny färdriktning inför framtiden

I dagens VK skriver jag tillsammans med alliansen en replik på Socialdemokraterna och Miljöpartiets debattinlägg den 8 november.
 
Hur kan skylla på andra vara att ta ansvar?
 
Landstinget i Västerbotten har ett stort behov att effektivisera och spara i verksamheten för att få en ekonomi balans och för att kunna erbjuda god vård med hög kvalité även i framtiden. Genom att utvecklingen att nya läkemedel och nya behandlingsmetoder ständigt utvecklas finns det ett behov av att ständigt söka förbättringar. Att i det här läget behöva lägga ett stort sparpaket beror mångt och mycket på det bristande ekonomiska ansvarstagande från Socialdemokratin vid deras senaste 20 åren vid makten. Därför känns det glädjande att Peter Olofsson (S) och numera även Robert Winroth (MP) menar i sitt inlägg (8/11) att de nu börjat göra något åt saken. Tyvärr känns det egendomligt att Olofsson och Winroth ägnar mer kraft att kritisera regeringen än deras egen brist att tidigt tagit tag i åtgärder för att få en ansvarsfull vård och ekonomi i balans. Nu ser vi resultatet genom att det sparpaket som beslutats om skjuter från höften och som inte är genomtänkta och bara skapar frustration och stor oro hos befolkningen.
 
Totalt har kommun- och landstingssektorn tillförts 38 miljarder kronor i nivåhöjning 2010 jämfört med 2006. Ingen annan regering än Alliansregeringen har tillfört kommunerna och landstingen så mycket resurser. I Socialdemokraternas nationella förslag till budget så finns det dessutom mindre pengar till sjukvården. De föreslår att införa dubbla arbetsavgifter för unga vilket innebär att vårt landsting skulle förlora 21 miljoner kronor. Det är långt mer än vad hela besparingen på inlandssjukvården beräknas spara. Det är inte att ta ansvar.
 
Den viktigaste prioriteringen som landstinget måste ta som utgångspunkt är att ta ansvar för ekonomin och prioritera vård före sådant som inte är det. Det handlar om att minska kostnader för administration, lokaler, centrala anslag, projekt och allt som inte är direkt sjukvård som t.ex. kultur. Därtill måste de som arbetar i sjukvården få ett större självbestämmande och ansvar. Ekonomistyrningen måste bli mer kraftfull där de begränsade resurserna används på ett bättre sätt.
 
Landstinget behöver en ny färdriktning inför framtiden. I det mycket besvärliga ekonomiska läget som sjukvården står inför krävs en trygg och skattefinansierad vård som tar sin utgångspunkt i en ansvarsfull politik som prioriterar sjukvård framför annan verksamhet. Det som nu sker är inte en ansvarsfull politik och förhoppningsvis kommer väljarnas dom i valet 2014.
 
Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd
 
Marianne Normark (FP)
Gruppledare
 
Olle Edblom (C)
Gruppledare
 
Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare

Etiketter: ,

2 kommentarer

 1. Lars Gidlöf

  Hej

  Jag vet inte hur landstinget är uppbyggt men jag undrar hur mkt Ni landstingspolitiker kostar?

  Kommer kostnaden för Länstrafiken ifrån landstingsskatten, om så är fallet så skulle jag som lekman kunna spara massa pengar men som jag aldrig sett en politiker ifrågasatt

 2. Nicklas Sandström

  Svar till Lars Gidlöf (2011-11-11 09:36)
  Självklart kostar den politiska styrningen pengar. Men alternativet att ta bort den hade varit förödande dels ur demokratisk synvinkel men även att kunna prioritera de begränsade resurser som finns. Det absolut bästa hade varit om vården fick obegränsat med resurser, då hade inte ”vi” politiker behövts.

  Jo, det gör det. Å det är planerade stora besparingar även inom länstrafikens område.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.