Viktigt att inte stressa fram en ny regionbildning

I går kom ett nytt utspel från Socialdemokraterna i Västerbotten, Norrbotten, Örnsköldsvik och Sollefteå om att de nu vill jobba för att bygga en region tillsammans. Jag kan inte tolka det som ett första förhandlingssteg till en bildande av en fyrlänsregion. Konsekvenserna av en sådan ny regionbildning blir att en ny region nedanför Västerbotten med Jämtland och halva Västernorrland kommer att bli för liten och inte på något sätt uppfylla ansvarskommitténs kriterier om ett hållbart befolkningsunderlag.
 
Det har varit rörigt i regiondebatt nu på sistone och det lär så fortsättningsvis förbli. Tycker att det är rimligt att faktiskt fundera några varv till på frågan om: vad är syftet med en ny region och vad är det man vill uppnå? För efter en sådan analys är det enda rimliga för det bästa för regionsjukvården i Norrland att tillskapa en fyrlänsregion. Att bilda något annat riskerar bara bli en halvmesyr som kostar pengar samt tid och kraft från att fortsätta att utveckla sjukvården. Till dess att tankearbetet har skett grundligt är det ingen vits att stressa fram okloka beslut med en ny regionbildning.
 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Med stå stora, öppna som dolda, motsättningar i hela Norrland och med så stora avstånd och senare bråk om var ska beslutsfattarna sitta, är vilken ”storregion” som helst mer eller mindre till nackdel för Norrlands del.

  Se på Halland, där är man en region, så att vara stor är inte nödvändigt. Dessutom med all kraft och lobbying och baktaleri, tyvärr, ödslas så mycket kraft att nu blir nuvarande områdesindelning lidande.

  Idéer som stöter på motstånd måste få tid på sig, det gäller sådant jag håller på med och ni politiker. Ibland visar det sig att idén inte ens håller, utan det gamla var bättre och man utvecklar det vidare. Så kanske man ska göra för regionplanerna också.

  Tänk om folk ogillar det som till slut kohandlas fram bara för att politikerna ska bli nöjda, och folket visar röstovilja vid val, vilket mandat har då de nya regionpolitikerna?

 2. Nicklas Sandström

  Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2011-11-18 15:29)
  Det ligger mycket i vad du säger. Det är viktigt att syftet med de man ska göra är noggrant analyserat. Länen har funnits länge och de är ingen panik att rita om kartorna bara för att göra det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.