Rätt och fel väg att gå för att få bukt med smutsen på sjukhusen

 

Från och med årsskiftet kommer landstinget i Västerbotten att förändra sin budgetmodellen för verksamheterna. En del av budgeten kommer att avsättas och öronmärkas till några få utvalda och relevanta kvalitetsindikatorer. Endast då indikatorerna är uppnådda får verksamheten del av de extra resurserna. En modell som skapar tydliga incitament att nå de uppsatta målen. Ett av de målen kommer att till exempel för många verksamheter vara att följa uppsatta hygienrutiner. En mycket bra och relevant sätt att styra mot mål som kommer att ge effekt inte bara på ekonomi utan även på bättre hygien som i sin tur ger minskade vårdrelaterade infektioner (VRI). En modell som Moderaterna tillsammans med Alliansen föreslagit under lång tid. Det är rätt väg att gå framåt.

 
Fel väg att gå är hur Socialdemokraterna i Stockholm som i veckan lanserade tanken att läkare och sjuksköterskor måste vara beredda på att städa när som helst under dygnet och smutsiga sjukhus ska bestraffas ekonomiskt. Första problemet är att många läkare kan mycket men jag är övertygade om att de saknar goda kunskaper i hur vårdutrymmen, det finns det utbildad personal som kan det mycket bättre. Det är dock ett litet problem i sammanhanget utan det största problemet med förslaget är det gigantiska resursslöseriet i att ha läkare som ska nyttja sin arbetstid till att städa istället för att ta emot patienter. Tycker utspelet är mycket märkligt och visar på en stor oförståelse för hur situationen ser ut på sjukhusen. Socialdemokraternas förslag i Stockholm är fel väg att gå för att minska smutsen på sjukhusen och de vårdrelaterade infektionerna.
Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.