Satsning på de mest sjuka äldre

Regeringen tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att avsätta 1,1 miljarder kronor ur statskassan för att satsa på utvecklingen av vården, omsorgen och de mest sjuka äldre för år 2012. Pengarna är mestadels prestationsbaserade. Satsningen på de mest sjuka äldre påbörjades redan 2010 där både regeringen, kommunerna och landstingen bidrar i samarbetet.

Under hela mandatperioden 2010-2014 satsas hela 4,3 miljarder kronor på vården och de mest sjuka äldre .
 
Det finns särskilt 2 områden som prioriteras 2012:
 
·        god läkemedelsbehandling för äldre
·        en sammanhållen vård och omsorg
 
Överenskommelsen ger en ytterligare motivation att förbättra situationen för de mest sjuka äldre och vården samtidigt som man ska kunna erbjuda individuell vård som är anpassad efter de äldres behov.
Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. Mahmoud

  Hej Nicklas.
  Bra att det satsas på vården. Det skulle ha kommit tidigare. Men det jag har funderingar är att det ska vara prestation, är det en tävling vi håller på med eller? vad ska man klara för att få sina pengar. Du vet ju redan att man måste klara den sk kö miljarden för att få pengarna. Men landstinget haft svårt att klara dem. Man utför många operationer både på dag, kväll, och på helgerna, och detta skapar en sämre kvalitet och sämre patient´säkerhet. så Jag tycker ta bort ”prestaioner”

 2. Nisse

  Det är märkligt att landstinget, i sitt svaga ekonomiska läge, väljer att sponsra fritt IKSU-medlemskap för medarbetarna. Vaför framkommer inga protester från oppositionen? Vi skattebetalare utgår från att våra skattepengar går till vård och inget annat!

 3. Nicklas Sandström

  Svar till Nisse (2011-12-30 13:36)
  Det är bra och viktigt med friskvård för landstingets anställda så att de inte blir sjuka utan håller sig friska. Däremot får de inte något fritt träningskort på Iksu.

 4. Nicklas Sandström

  Svar till Mahmoud (2011-12-23 14:04)
  Det finns en tydlig skiljelinje mellan regeringen och oppositionen vad gäller synen på incitamentsstyrning inom vården. Faktum är att det fungerat mycket väl med satsningen med kömiljarden. Förut premierades de avdelningar som kunde visa upp långa vårdköer med mer pengar. Dessa reformer medför att det arbetas annorlunda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.