En rättighet för den äldre att få bra vård

I dagens VF skriver jag tillsammans med mina alliansvänner i landstinget om vikten av god vård för de svårt sjuka äldre. Här nedan är hela insändaren:

En rättighet för den äldre att få bra vård

Någon gång blir alla gamla och vill bli väl omvårdade utan större oro. De mest svaga äldre behöver en trygg och säker geriatrisk vård. Dagligen sker en ökning av de äldre som lider av höftledsproblem, demenssjukdomar och depressioner i Västerbotten. Än viktigare blir behovet av en väl fungerande geriatrisk vård. Det är viktigt att förstå, geriatriken ser till den sjukes hela situation och inte bara vid akuta problem.

Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet i Västerbottens läns landsting missgynnar de svaga äldre en bra och trygg vård genom sina sparåtgärder. För att få landstingets ekonomi i balans väljer S och Mp att inte prioritera den geriatriska vården och skapar otrygghet för de äldre genom att ta bort platser på geriatriken och minska arbetstillfällen. Allians för Västerbotten har i sitt alternativa förslag till besparingar valt att istället satsa på de äldre och behålla platserna på geriatriken. En väl utrustad geriatrisk vård minskar kostnaderna istället för att höja de, då färre besök behöver göras till vårdcentralerna.
 
Personal med geriatrisk kompetens är den personal som kan se och hjälpa den multisjuka äldre på bästa sätt, därför är det viktigt med en geriatrisk klinik med resurser som svarar mot en växande andel äldre i befolkningen.
 
 
Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd
 
Marianne Normark (FP)
Gruppledare
 
Olle Edblom (C)
Gruppledare
 
Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare
 
 
 
 
 
Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  Kan bara konstatera att alliansen försöker klä in Carema, med flera i fina ord. I er ”satsning” är ekonomi och hellst privatisering överordnad omsorg om dom äldre. Privatiseringen av en stor del av äldrevården är inget annat än en skamfläck. Rent ut sagt vidrigt hur många äldre som far illa i alliansens sverige.

 2. Nicklas Sandström

  Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-01-28 10:28)
  Jag har inte hört en enda allianspolitiker försvara det som hänt på det aktuella äldreboendet som Carema driver. För mig som moderat politiker så är kvalité det viktigaste inte vilka som sköter verksamheten. Jag tror på en mångfald av olika aktörer för att det bidrar till att utveckla verksamheten. Det finns ett flertal exempel på vårdskandaler inom kommunalt drivna verksamheter oxå, så att skylla allt ont på Carema är trångsynt.

 3. Jan-Erik Vahlström

  Vi har lite olika översättning av vad trångsynt betyder, tydligen. Det är möjligt och kanske även troligt att det förekommer mindre bra saker även i kommunal eller statlig verksamhet. En avgörande skillnad finns. I kommunal verksamhet finns större möjlighet till insyn i verksamheten och vinsten är inte det enda saliggörande. Däremot så överskuggar vinsten i det privata kvalitén i vården. Därom vittnar just Carema, men även andra vårdbolag, som dessutom för över pengar, som annars skulle ha gått i skatt, till utländska konton. Klart att ni försvarar dom efter som ni till varje pris för över vården från det allmännas till just dessa bolag.

 4. Nicklas Sandström

  Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-02-01 11:16)
  Vårdpersonal inom landsting och privat verksamhet står alla under socialstyrelsens tillsyn. Om vinst skulle vara det enda överordnade skulle knappast varken personal eller ”kunder” trivas och därmed välja andra alternativ. Ett val som man kan få då det finns valfrihet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.