Dialog fack – politik

 
I morse var jag på en frukostträff med representanter för Vårdförbundet i Västerbotten. Vi hade en mycket bra diskussion kring reflektioner som jag gjort under mina auskultationer (Prao) inom vården den senaste tiden. Dels sådant som jag tyckte var viktigt att föra fram kring mina intryck, framförallt den stora frustrationen att inte på lyssnad på.
 
 
En av de mest allvarligaste problemen som jag erfarit är att det upplevs som om det är ”någon annan som bestämmer”. Beskrivningen kan låta såhär hos den vårdpersonal som jag har träffat: ”visst är chefen helt okej”, lite som en kompis, men det inte hon som bestämmer, inte hon som har det egentliga ansvaret, det är inte hon som har inflyttande den som bestämmer jobbar inte här". "Den som bestämmer och har inflyttande jobbar någon annan stans." Detta är tydliga signaler som vi som ansvariga politiker måste välja att lyssna på och ta på allvar.
 
All duktig och kompetent personal som finns inom landstinget måste få mer att säga till om på sin arbetsplats; genom tydliga uppdrag, mer ansvar och större befogenheter. Till det måste första linjens chefskap stärkas. Vi måste våga flytta ned makt och inflyttande från oss och landstingsledningen ned till dem som jobbar närmast vården.
 
Träffen gav även möjlighet att från Vårdförbundet lyfta upp aktuella frågeställningar inom dels lönefrågor på övergripande nivå men även dagsaktuell information kring konsekvenserna av de besparingarna inom projekt balans.
 
Var kort sagt ett mycket bra möte!

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.