Vårdstöd för de svårt sjuka

I tisdags förra veckan hanterade landstingsfullmäktige en motion som var inlämnad från Moderaterna där jag ville att landstinget skulle införa vårdcoacher. Efter cirka 10 månaders beredning och att S-ledningen därigenom hunnit införa det som efterfrågas i motionen fick jag ett rätt märkligt svar och diskussionen i fullmäktige kom som aldrig igång. Kan dock glädja mig i att man nu vill införa denna typ av stödfunktion för de svårt sjuka som söker vård väldigt återkommande. Det har varit efterfrågat i verksamheten under en längre tid och utvärderingarna från andra landsting som infört det är väldigt positiva.
 
Här nedan är mitt inledningsanförande som jag höll:
 
Ordförande, ledamöter och åhörare
 
Kärt barn har många namn: vårdcoach, vårdlots, mångbesökarmodell, aktiv hälsostyrning eller hälsosamordnare. I det här fallet så finns det lite olika benämningar för det som vi vill ska åstadkommas, nämligen hjälpa multisjuka att hitta rätt i vården. Frågan är inte på något sätt ny utan något som vårdförbundet har drivit sedan 2002. Förslaget har även funnits med i Alliansens budgetförslag.
 
Tanken är att specialutbildad vårdpersonal ska hjälpa till och lots identifierade patienter som behöver särskilt mycket stöd eller vård. Det kan till exempel vara så att patienten ringer till denna vårdlots och frågar om något istället för att komma in genom akuten och bli inlagd. Det tas helt enkelt ett helhetsgrepp om patienten dels sjukdomen men även kontakt med kommunerna.
 
Det går snabbt att komma fram till att ett telefonsamtal med en särskilt tilldelad person är betydligt billigare än att en patient ska ligga inlagd under några dygn. Inte minst är det en ökad livskvalitet hos patient som snabbare kommer tillrätta i vården. När försöket prövades i Stockholm kunde man se att på bara 6 veckor ökade den skattade livskvalitet med 30 procent. Andra erfarenheter från försöket i Stockholm var att kostnaderna för denna vårdgrupp sjönk med 57 procent. Kostnaderna för akutvård sjönk med 40 procent.
 
Då får man komma ihåg att ungefär en procent av befolkningen står för 30 procent av sjukvårdskostnaderna. Att då identifiera denna målgrupp och ta ett helhetsansvar är något som framförallt ökar livskvalitet hos den enskilde men kan på så sätt även spara mycket resurser inom vården.
 
 
Bara i Västerbotten är det här en grupp som handlar om 300-400 individer. Redan idag är behovet stort av att få det här stödet på plats för att klara av alla neddragningar av vårdplatser på sjukhuset.
 
Om jag ser till det svar jag fått av majoriteten så är det ju så nära ett bifall som det går att komma i och med att man redan nu har infört precis det som efterfrågats. Så det hade ju varit betydligt mer ärligt om fullmäktige valt att faktiskt bifall motionen istället för att tramsa på som man gör nu.
 
 
Vill avsluta med att yrka bifall på motionen.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.