Shanghai

Under påsken var jag och hälsade på min bror i Shanghai i Kina. Var minst sagt en kontrast mot Sverige och svensk påsk. Shanghai är verkligen en världsmetropol med puls. Shanghai är den största staden i Kina med cirka 18-19 miljoner innevånare och Asiens näst viktigaste ekonomiska centrum i Asien efter Tokyo. Att det var en stad med tillväxt märktes inte minst av alla byggnadsprojekt som var igång. Bara under en resa med tunnelbanan till en av ändstationerna så var upplevelsen att det fanns lika många byggkranar som uppförde nya höghus som det var människor i Bjurholm. Bara ett exempel på hur snabb tillväxten sker är att 1995 fanns det ingen tunnelbana alls och nu är det världens tredje längsta. En av de större turistfällorna var utsikten från världens näst högsta byggnad på 492 meter över marken och från den utsiktsplatsen kunde man se uppförandet av en ny skyskrapa som kommer att bli 632 meter.
 
Nu finns det massor som kan bli bättre i Kina med införandet av demokrati, kraftigt förbättrade delar vad gäller mänskliga rättigheter, tryck- och yttrandefrihet med mycket mera. Shanghai bjöd trots bristen av detta på massor av intryck och då det i debatten lokalt i Umeå framhärdas att det inte går at bygga på höjden så kan det vara berikande med lite kontraster.

Etiketter:

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.