Screening av kolorektalcancer

 

I dag har min partikollega tillika vice gruppledare för Moderaterna Liv Granbom lämnat in en interpellation angående screening av kolorektalcancer. Studier visar att med ett mer aktivt arbete med att upptäcka tarmcancer i tid så kan fler överleva. Därför känns det angeläget att arbetet med detta kommer igång på ett bra sätt.

 
Hela interpellationen:
 
Screening av kolorektalcancer
 
Kolorektalcancer är den cancer som är vanligast hos båda könen i Sverige. Cirka 6000 personer drabbas varje år och mer än hälften avlider. Patienter som upptäcks tidigt har betydligt bättre prognos. Studier har visat att om man undersöker befolkningen (screening) med ett test för blod i avföringen och låter personer som har positivt prov genomgå koloskopi, kan man minska risken att avlida på grund av tarmcancer.
 
Regionala cancercentrums samverkansgrupp inledde efter Socialstyrelsens hearing i maj 2011 diskussioner om att ta fram en nationell screeningstudie för kolorektalcancer.
Redan i juni 2011 beslöts att tillsätta en nationell arbetsgrupp och med regionala representanter utsedda av respektive Regionalt cancercentrum. Arbetsgruppen fick i uppdrag att:
 
•  Ta fram förslag till nationell randomiserad studie för tarmcancerscreening med olika metoder inkl. ej screenad kontrollgrupp. Studien skall också innehålla uppföljning av patientupplevelse för de som genomgår screening samt en hälsoekonomisk del.
 
Regeringen beslutade 2011-09-01 att avsätta 1 mkr för att stötta framtagande av en studie. Arbetet utfördes i samråd med Socialstyrelsen.
Arbetet med framtagande av studien är nu klar och följande insatser skall genomföras under 2012: I enlighet med överenskommelsen mellan staten och SKL ”Ännu bättre cancervård 2012” skall SKL under detta året (2012) verka för att studien påbörjas och att alla landsting/regioner ansluter sig till studien.
 
 
Utifrån ovanstående ställer jag följande frågor till landstingsrådet Karin Lundström (S):
 
1. Tycker du det är viktigt att kolorektalcancer upptäcks i tid?
 
2.  Anser du att Västerbottens läns landsting ska ansluta sig till studien?
 
Liv Granbom (M)
Landstingsfullmäktigeledamot

 

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.